oktober 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mathieu Van der Poel bevestigd als leidend Nederlands WK-team

“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Mis geen moment van Parijs-Roubaix en Unbound Gravel, tot de Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta a España en alles daartussenin als je >”,”name”:”in-content-cta”, “type”:”link”}}”>word lid van Outside+.

Door het verloop van de wereldkampioenschappen op de weg te vergelijken met drie races, waarvan de renner er al twee heeft gewonnen, heeft bondscoach Koos Moerenhout de selectie van Mathieu van der Poel voor de race van deze maand in Wolloongong bevestigd. Hij en runner-up van 2021 Dylan van Baarle maken deel uit van de selectie, samen met Bauke Mollema, Daan Hoole, Pascal Eenkhoorn, Wout Poels, Jan Maas en Taco van der Hoorn.

“Mathieu is een speerpunt, maar we willen zeker de kracht van het hele team benutten”, zegt Moerenhout in de teammededeling. “Voor zover je een WK-parcours kunt vergelijken met een klassieker, is het een mix van de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. We hebben een uitgebalanceerde ploeg waarmee we op alle onderdelen van het parcours competitief kunnen zijn.

“‘Zo snel na de Vuelta een selectie maken voor een wereldkampioenschap in Australië is een hele puzzel geweest. Maar ik ben ervan overtuigd dat we met een uitgebalanceerd team zullen reizen waarmee we stand kunnen houden in de strijd om de wereldtitel.”

Lees ook:

De aanvankelijke verwachtingen van het wereldparcours waren dat het er een zou zijn voor de sprinters, maar dat veranderde in de loop van de tijd. In plaats daarvan is een moeilijkere route bevestigd.

Dat zou Van der Poel beter moeten passen en de best mogelijke selectie van anderen in het team was iets wat Moerenhout van cruciaal belang achtte.

READ  Dictok wacht tweede Nederlandse massaclaim, dit keer over privacy van kinderen children

“De afgelopen jaren ligt het tempo op de WK vaak hoog. In combinatie met zo’n vierduizend hoogtemeters wordt dit kampioenschap weer een strijd van slijtage, zeker als we de grens van tweehonderd kilometer gepasseerd zijn.

“De laatste klim kort voor de finish nodigt uit tot aanvallen. Ik ben blij dat ik een team heb samengesteld waarmee we kunnen strijden om de overwinning op dit moeilijke parcours. We reizen met vertrouwen en ambitie.”

Moerenhout rekende aanvankelijk op Tom Dumoulin om de eerdere tijdrit te rijden. Maar met de pensionering van de Nederlander uit de sport vestigt hij zijn hoop op twee andere renners.

“Daan Hoole heeft al laten zien dat hij een heel hoog niveau kan halen in de jeugdklassen en nu ook direct kan wedijveren met de wereldtop bij de profs”, zei hij. “Bauke Mollema is altijd een goede tijdrijder geweest, maar heeft dit jaar veel progressie laten zien, wat al heeft geleid tot een aantal zeer goede prestaties.

“Ik ben benieuwd naar zijn prestaties op dit wereldkampioenschap. Ook op dit gebied is er dus ambitie.”

Vrouwen die hun uitstekende record willen voortzetten

Ondertussen is de Nederlandse ploeg voor de wegwedstrijd voor vrouwen nog sterker, met eerdere winnaars Annemiek van Vleuten en Marianne Vos die een co-leiderschapsrol hebben voor het evenement. Samen wonnen ze vier keer de titel. Van Vleuten won dit jaar de Le Tour de France Femmes Avec Zwift, terwijl Vos twee etappes plus het puntenklassement won.

Zij worden vergezeld door Demi Vollering, Floortje Mackaij, Ellen van Dijk, Riejanne Markus en Shirin van Anrooij.

READ  Gasunie ontwikkelt Nederlands waterstoftransportnetwerk

Bondscoach Loes Gunnewijk omschreef het wegparcours als ’te zwaar’ voor pure sprinters. Ze gelooft dat het Nederlandse team de perfecte kanshebbers heeft.

“Annemiek heeft laten zien dat ze zowel op klimparcours als moeilijke klassieke parcoursen voor de winst kan gaan. Met Marianne Vos hebben we een aanwinst voor de finale waarin de punchers meer naar voren kunnen komen”, legt ze uit. “Hoewel er een Espoir [under 23] wereldtitel voor de eerste keer te verdienen, we hebben alleen de elite-titel op het spel. In de tijdrit kan Shirin van Anrooij hoog scoren in de categorie U23, maar in de wegwedstrijd heb ik puur gekeken naar de sterkst mogelijke groep, die we zeker nodig zullen hebben in een koers die naar verwachting moeilijk te controleren is.

“We hebben een sterke groep renners in huis en zeker ook kandidaten om voor de wereldtitel te gaan.”

Lees ook:

De ploeg zal zich ook richten op de tijdrit voor vrouwen, waarbij huidig ​​kampioen Van Dijk en winnaar 2017/2018 Van Vleuten zich bij Van Anrooij voegen in de competitie.

“Ellen en Annemiek hebben de afgelopen jaren laten zien dat ze voor goud kunnen gaan en dat is nu onze inzet”, aldus Gunnewijk. “De formidabele concurrentie zal zeker zorgen voor een felle strijd in deze discipline.”

Nederlandse vrouwen hebben sinds 2017 minstens één keer goud gewonnen in elke editie van de werelden en zullen ernaar streven dat opnieuw te doen.

De renners zullen zich ook richten op de gemengde estafette. Van der Poel, Mollema, Hoole, Van Dijk, Van Vleuten en Markus strijden om dat evenement.

READ  Op de top van Glasgow wilden de Nederlanders meer vooruitgang in de geleidelijke winning van steenkool

De wereldkampioenschappen op de weg worden tussen 18 en 25 september gehouden in Wolloongong, Australië.