Politiek

'Den Haag wordt jeugdloonvrij'


Fulltime werken en toch moeten rondkomen met een inkomen dat bijna 300 euro onder de armoedegrens ligt: door het bestaan van het minimumjeugdloon kan dit in Nederland. "Het is belachelijk dat een 18-jarige die hetzelfde werk doet als oudere collega's slechts recht heeft op 45% van het volwassen minimumloon. Daarom zal de SP tijdens de begrotingsbehandeling, met steun van een meerderheid van de raad, het voorstel doen om Den Haag 'jeugdloonvrij' te maken", aldus SP fractievoorzitter Bart van Kent.


Tijdens de raadsvergadering van 5 november 2015 dient de SP hiertoe een motie in. De Haagse Stadspartij, de PvdA, GroenLinks, D66 en Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag zijn mede-indieners van het voorstel. Ook jongerenbeweging Young & United, die de strijd tegen het minimumjeugdloon het afgelopen jaar op de kaart heeft gezet, zal in de raad aandacht vragen voor de positie van werkende jongeren.

Het SP-voorstel roept het stadsbestuur op om jongeren die in dienst zijn van de gemeente of werkzaam zijn bij bedrijven die diensten leveren aan de gemeente voortaan een volwassen loon te betalen. "Dat is niet alleen sociaal richting hardwerkende jongeren, maar ook een krachtig signaal naar het Binnenhof om eindelijk eens dat achterhaalde jeugdloon af te schaffen", stelt Van Kent. Eerder dit jaar hebben de gemeenteraden van Zwolle en Amsterdam zich al – geïnspireerd door de acties van Young & United – jeugdloonvrij verklaard.


 DE KRANT VAN DEZE WEEK

POLL

Wat merkt u van de werkzaamheden aan de Kijkduin-Houtrust route?

Stemmen Bekijk resultaten

AGENDA