Algemeen

Groep de Mos trekt aan het langste eind

Alsof het Nederlands elftal de WK-finale had gewonnen. Danscafé Danzig stond op zijn kop. Een uitzinnig springende en hossende meute met als middelpunt: fractieleider Richard de Mos, die met maar liefst 9 zetels (van de 45) in een klap de grootste partij van Den Haag werd.


Van een nek-aan-nekrace met D66, zoals vooraf voorspeld, bleek geen sprake. De VVD wist zich hier nog tussen te wurmen, met GroenLinks die de vijfde plek voor zich opeiste.


We schrijven 2012 als Richard de Mos vanuit zijn huis in de Vruchtenbuurt aan zijn lokale politieke opmars begint. De PVV had hij na onenigheid verlaten. Maar hij gaf niet op, nestelde zich tussen de mensen, legde zijn oor te luister in de wijken en gaf zijn ogen de kost; Groep de Mos was geboren. In gesprek bij hem thuis, toen, vertelde hij al dat zijn droom was om ooit de grootste partij in Den Haag te worden. Niet voor het aanzien, maar omdat dit zou betekenen dat hij werd gewaardeerd om wat hij voor de mensen in de wijken doet.


Door de gevestigde orde werd wellicht wat honend gereageerd op de komst van Groep de Mos. Zijn kop zou nooit boven het politieke maaiveld komen. Maar zie nu, zes jaar later. De Mos bewees het tegendeel en heeft de macht gegrepen. Niet door 6 weken elleboogwerk in campagnetijd, maar door zich 6 jaar lang dag in, dag uit tussen de mensen te begeven en voor hen op te komen.


Of De Mos de juiste mensen om zich heen heeft weten te verzamelen, moet nu gaan blijken. Oppositie voeren is natuurlijk een heel andere tak van sport. Nu moet hij waar zien te maken wat hij de mensen in de wijken heeft beloofd.

De PvdA en het CDA behaalden 3 zetels. De Haagse Stadspartij en de PVV zijn de grote verliezers en staan nu net als de Partij voor de Dieren, die wel wisten te winnen, op 2 zetels. De partijen 50Plus en Nida, beiden voor het eerst verkiesbaar bij de Haagse gemeenteraadsverkiezingen, krijgen 1 raadszetel. Ook de partij Islam-Democraten, de Partij voor de Eenheid, de SP en de ChristenUnie/SGP staan op 1.DE KRANT VAN DEZE WEEK

POLL

Wat merkt u van de werkzaamheden aan de Kijkduin-Houtrust route?

Stemmen Bekijk resultaten

AGENDA