Loosduinen

Veiligheid op het strand niet in geding

In de ‘Zaterdag Live’ uitzending van zaterdag 14 april op Discus Radio & Televisie gaat het over ‘Hulpverlening in de openbare ruimte’. De makers van het programma stellen dat de veiligheid bij evenementen maar ook op het strand niet meer gewaarborgd worden door een chronisch gebrek aan vrijwilligers.


De eerste hulp bij ongelukken wordt meestal verleend door de politie. Onlangs is bekend geworden dat de EHBO-lessen voor de agenten al enige tijd niet meer wordt gegeven. Dit wegens gebrek aan middelen. Hoe zorgwekkend is dit? Volgens de programmamakers zou de hulpverlening op het strand in het gedrang komen omdat er een groot gebrek is aan vrijwilligers bij de reddingsbrigade en de politie het niet langer ziet als kerntaak en zich terug heeft getrokken. Dit zou ten nadelen zijn van de veiligheid van de badgast. Maar als we senior life guard Mark Beeloo van de Reddingsbrigade om een reactie vragen, blijkt dat er geen enkele reden tot paniek is. “We houden het strand al meer dan honderd jaar nauwlettend en met succes in de gaten. En ook het komende strandseizoen mankeert er niets aan de strandbewaking. Niemand hoeft zich zorgen te maken om de veiligheid op het strand en op zee.”


Dat met ingang van dit seizoen geen politieboot meer op het water te zien zal zijn, zegt niet dat het dan ook maar gelijk minder veilig is. De politie vervulde in het verleden een aanvullende rol, zij waren het extra paar ogen op het strand en op zee. Mark Beeloo: “We hebben een zeer nauwe samenwerking in de Veiligheidsregio en dankzij korte lijnen en duidelijke afspraken kunnen we in geval van nood in no-time over extra mankracht beschikken. Ook de lijnen naar bureau Loosduinen, dat mede verantwoordelijk is bij calamiteiten in Kijkduin, zijn kort en helder.”


Kerntaken

Bureau Loosduinen zegt desgevraagd in een reactie: “De brandweer is verantwoordelijk voor het redden van mensen uit zee en water. De reddingsbrigade is onderdeel daarvan. De brandweer zal dan ook zorgdragen voor het toezicht op het water op het gebied van eventuele reddingen. De politie houdt toezicht op de openbare orde. Iedereen voert dus zijn kerntaak uit.”DE KRANT VAN DEZE WEEK

POLL

Wat merkt u van de werkzaamheden aan de Kijkduin-Houtrust route?

Stemmen Bekijk resultaten

AGENDA