Algemeen

Kiezers kunnen 'tramstemmen'

Bij de verkiezingen van 21 maart kunnen inwoners van Den Haag hun stem uitbrengen op één van de 270 stembureaus in de stad. Maar het is ook mogelijk dat ze hun stem uitbrengen in de tram. Op het traject van lijn 11 rijdt ‘11 stembureau’ tussen 9.00 en 17.00 uur heen en weer.


Speciaal voor deze verkiezingen heeft het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM één van haar trams omgebouwd tot een volledig stembureau. Dit stembureau rijdt op het traject van tram 11 tussen Scheveningen Haven en het Rijswijkseplein. Tussen 9.00 uur en 17.00 uur kunnen Hagenaars hun stem uitbrengen in dit rijdende stembureau. Omdat de verkiezingen zo toegankelijk mogelijk moeten zijn, is een ritje in deze tram gratis. Je hoeft dan ook niet in – en uit te checken.


Burgemeester Pauline Krikke vindt de stemtram een belangrijk initiatief: “Ik hecht er zeer aan dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Het stemrecht is een recht dat mensen elders in de wereld nog moeten bevechten. Het is dus niet vanzelfsprekend. Vanuit die overtuiging doe ik er alles aan om de verkiezingen zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo zorgen we ervoor dat mensen niet altijd zelf naar het stembureau hoeven, maar dat het stembureau naar de mensen toekomt.


Met speciale pop-up stembureaus in woonzorgcentra, met stembussen die langs scholen rijden en met de stemtram die zichtbaar door de stad rijdt. De stemtram staat voor mij ook symbool voor het vrolijke karakter van verkiezingen. Het is toch altijd weer een feestelijk moment in onze democratie.”


“HTM is van en voor de samenleving, dus wij vinden het heel leuk om zo’n uniek en mooi stembureau te realiseren. Deze ‘stemtram’ maakt het laagdrempelig en ook leuk voor mensen om te stemmen. De tram rijdt door de hele stad heen, in- en uitchecken hoeft voor dit voertuig niet, en zo helpen we om onze democratie letterlijk naar de mensen toe te brengen! Ik hoop dat er veel mensen gebruik van maken.”, aldus Jaap Bierman, algemeen directeur van HTM.


Op www.htm.nl kun je de dienstregeling van stembureau lijn 11 zien. Deze tijden zijn bij benadering. De gemeente publiceert op de dag zelf een directe link waarmee je tram kunt volgen via ov-zoeker.nl.DE KRANT VAN DEZE WEEK

POLL

Wat merkt u van de werkzaamheden aan de Kijkduin-Houtrust route?

Stemmen Bekijk resultaten

AGENDA