Algemeen

HagaZiekenhuis geeft huisartsen inzage patiëntendossier

Het HagaZiekenhuis heeft een eigen zorgverlenersportaal ontwikkeld dat moet resulteren in minder telefoontjes en/of faxen naar het ziekenhuis, minder vragen en meer duidelijkheid over de zorg aan een patiënt. Tientallen huisartsen in de regio Haaglanden werken al met het nieuwe gratis en beveiligde zorgverlenersportaal waar zij de gegevens van hun patiënten kunnen inzien. Zo kunnen zij alle lab-uitslagen (ook als de huisarts niet zelf de aanvrager was) en uitslagen van radiologisch onderzoek direct inzien. Vooral het overzicht van de lab-uitslagen biedt de huisarts nu complete informatie die essentieel is bij het voorschrijven of stoppen of opnieuw doseren van medicatie.

Met het Zorgverlenersportaal is het voor verwijzers mogelijk online en ‘realtime’ noodzakelijke patiëntgegevens uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van Chipsoft HiX in te zien. Hierdoor verhoogt de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg, is er minder kans op fouten en vooral meer samenwerking tussen de 1e en 2e lijn in de keten. Doordat het portaal onnodige dubbele diagnostiek (en daarmee kosten) voorkomt, zijn ook de zorgverzekeraars blij met het nieuwe systeem.

Alle uitslagen toegankelijk
Via het Zorgverlenersportaal heeft de huisarts toegang tot uitslagen die betrekking hebben tot klinische chemie, microbiologie, nucleair lab, pathologie en radiologie. Ook is er overzicht van klinische patiënten en van patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) Zo zijn NAW-gegevens en behandelbeperking inzichtelijk, maar ook zorgmomenten als afspraken, operaties, opnames en verwijzingen van huisarts zijn oproepbaar. Hetzelfde geldt voor eventuele allergieën, conclusies en beleid, diagnoses en medicatie.

Waarnemend huisarts Mohamed Abdirahmam vindt het fijn dat het voor de huisartsen mogelijk is rechtstreeks, snel en op een veilige manier via het zorgverlenersportaal de medische gegevens (van zijn eigen patiënten) in het ziekenhuis te raadplegen. Huisarts Nicoline Pes zegt: “Het is geweldig handig dat ik laboratoriumuitslagen en radiologieverslagen kan inzien die de specialist heeft aangevraagd. Ook de pagina waar het overzicht van mijn patiënten op de Spoedeisende hulp en de kliniek staan, vind ik een handige toevoeging.”

Uitbreiding
Bij de uitrol van het project ligt de focus nu op de huisartsen als grootste groep. In een later stadium kunnen ook verpleeghuisartsen (SOG’s), verloskundigen en jeugdgezondheidsartsen en apothekers toegang krijgen.

Foto Studio OostrumDE KRANT VAN DEZE WEEK

POLL

Wat merkt u van de werkzaamheden aan de Kijkduin-Houtrust route?

Stemmen Bekijk resultaten

AGENDA