Algemeen

HagaZiekenhuis besteedt extra aandacht aan het vrouwenhart op Dress Red Day

Ieder jaar sterven wereldwijd meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan mannen. Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen echter vaak niet goed duidelijk waardoor deze sneller over het hoofd worden gezien of niet op tijd herkend. Dat moet veranderen. Het HagaHartcentrum schenkt daarom vrijdag 28 september aandacht aan het vrouwenhart vanwege Dress Red Day.

Cardioloog Cora Hamelinck-Van Tol maakt zich hard voor het vrouwenhart. Tijdens de lezingen van 11.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 13.30 uur in het Auditorium van het HagaZiekenhuis geeft de cardioloog tips hoe je de kans op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk maakt. Ook legt ze uit hoe je eventuele signalen herkent.. Hierna vertelt Gerda Rolaff, ervaringscoach voor vrouwen na een hartinfarct, hoe je de draad weer oppakt na een infarct.

“Als we kijken naar het ontstaan van hart- en vaatziekten, de risicofactoren en de verschillende ziektebeelden, dan zijn er duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen”, vertelt Cora.”Vrouwen klagen minder snel dan mannen en wijten hun klachten eerder aan stress. Daar komt bij dat hartklachten bij vrouwen veel minder specifiek zijn dan bij mannen. Ze gaan daarom vaak heel laat naar de huisarts die de klachten nogal eens toekent aan de overgang. Daar willen we met voorlichting verandering in brengen.”

Doodsoorzaak nummer 1
Hart- en vaatafwijkingen, zoals een hartaanval of een beroerte, zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer een. In Nederland overlijdt een op de drie vrouwen aan zo’n afwijking. Cora: “Onderzoeken naar hartproblemen zijn merendeels bij mannen gedaan. Vrouwen reageren vaak anders op behandelingen. Door meer onderzoek bij vrouwen begrijpen we de verschillen beter en kunnen we behandelingen daarop nog beter afstemmen. Dat sterftecijfer moet omlaag.”

Gezondheidsmarkt
In de lichtstraat van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, is een gezondheidsmarkt. Van 10.30 tot 15.00 uur krijgt u hier antwoord op vragen als: hoe voorkom ik dat ik hart- en vaatziekten krijg, wat de risicofactoren zijn, wat een gezonde(re) leefstijl is, wat een beroerte is en hoe daar mee om te gaan. Ook kun je er leren hoe moet je reanimeren.

Aanmelden
Aanmelden voor de gezondheidsmarkt is niet nodig, u kunt gewoon binnenlopen. Voor de lezingen is het fijn als u zich aanmeldt via hartcentrum@hagaziekenhuis.nl of via (070) 210 8778.DE KRANT VAN DEZE WEEK

POLL

Hoe denkt u over de opknapbeurt van Kijkduin?

Stemmen Bekijk resultaten

AGENDA