april 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kopbal Van Dijk verzekert eerste plek voor Oranje in Nations League-groep

Aanvoerder Virgil van Dijk zorgde voor een winnaar in de tweede helft toen Nederland zondag buurland België met 1-0 versloeg om de koppositie in de Nations League-groep en een plaats in het eindtoernooi van volgend jaar veilig te stellen.

Van Dijk kopte zondag in de 73e minuut in de Amsterdam Arena een kopbal uit een corner naar huis om ervoor te zorgen dat Oranje eindigde als weggelopen winnaars in League A Groep Vier.

Het eindigde met 16 punten, zes meer dan België, dat een kans had om zijn buurlanden te verslaan en de eerste plaats te behalen, maar daarvoor moest het zondag met drie of meer doelpunten winnen.

Elke hoop op een doelpuntenfestijn werd echter snel gedwarsboomd, aangezien de twee partijen elkaar effectief uitschakelden in een hechte tactische strijd.

Het Nederlandse pressiespel frustreerde de Belgische pogingen om aanvallen op te bouwen, terwijl een vijfmansdefensie voor de bezoekers betekende dat er weinig ruimte was voor de thuisspitsen.

Het betekende dat de winnaar uit een simpel spelverloop kwam waarbij Van Dijk over zijn marker, de 18-jarige Zeno Debast, sprong om Louis van Gaal zijn 37e overwinning te bezorgen in zijn drie periodes waarin hij de leiding had over de nationale ploeg, een evenaring van het record voor een Nederlandse coach in het bezit van Dick Advocaat.

België, wiens eigen coach Roberto Martinez op de tribunes moest zitten na een rode kaart te hebben gekregen aan het einde van de overwinning van vorige week op Wales, had al na vier minuten kans op een perfecte start, met Eden Hazard die alleen werd opgezet door Amadou Onana om zijn schot naast te schieten.

READ  Klantenservice - Duits + Nederlands

In de eerste helft waren er nog kansen voor Michy Batshauyi, Axel Witsel, Timothy Castagne en Onana, aangezien België de betere kansen kreeg in de eerste helft, terwijl doelman Thibaut Courtois grotendeels onbezorgd was.

Oranje verbeterde na een paar wisselingen in de rust en Denzel Dumfries, Steven Bergwijn en Davy Klaassen werden allemaal gedwarsboomd toen de thuisploeg meer ruimte begon te vinden en België gevaarlijk achteraan leefde in de laatste fase van de wedstrijd.

België had een gelijkspel kunnen afdwingen, want een spectaculaire poging van invaller Dodi Lukebakio kwam met de laatste trap van de wedstrijd op enkele centimeters van een laatste hap gelijkmaker.

“We wilden winnen, maar het was geen geweldige wedstrijd. We hadden het beter kunnen doen, maar we moesten ook hard werken tegen een team met veel kwaliteitsspelers. Maar winnen was het belangrijkste”, vertelde Van Dijk aan de NOS. na de wedstrijd.