juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Klimaatverandering zorgt voor warmere dagen, zegt Nederlandse wetenschapper – EURACTIV.com

Klimaatverandering zorgt voor warmere dagen, zegt Nederlandse wetenschapper – EURACTIV.com

Hete dagen worden nu al heter door klimaatverandering, zegt Karin van der Wiel, klimaatwetenschapper van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), meldde NL Times.

De KMNI heeft een code oranje in het midden en zuiden van Nederland, met temperaturen tot 39 graden. “Klimaatverandering vindt hier en nu plaats. Het is niet alleen iets van de toekomst”, aldus Van der Wiel.

Het KMNI doet onderzoek naar toekomstige klimaatscenario’s en werkt aan haar KMNI’23-scenario, dat in 2023 uitkomt en het huidige klimaatscenario zal vervangen, KMNI’14.

De sleutel figuren voor 2050 in de KMNI’14 laten zien dat de zomertemperaturen tussen 1-2,5 graden zullen stijgen, de neerslag in de winter zal toenemen met 3% – 17% en de zeespiegel zal stijgen met 15-40 cm.

Volgens van der Wielis de wereldwijde jaartemperatuur al met één graad Celsius gestegen in vergelijking met 1850. Hij wees echter ook op regionale verschillen en op het feit dat de temperatuur van het landoppervlak sneller opwarmt dan de temperatuur van het zeeoppervlak.

“Nederland is dus al met gemiddeld twee graden per jaar opgewarmd. En als je kijkt naar de gemiddelde temperatuur van de warmste dag van het jaar in Nederland, dan is die al zo’n vier graden hoger”, aldus Van der Wiel.

“Met code rood of oranje waarschuwen we voor het weer van vandaag en morgen, maar met klimaatonderzoek kunnen we ook waarschuwen voor het weer van de toekomst”, aldus Van der Wiel.

(Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com)

READ  KLM annuleert tientallen vluchten om werkdruk te verlichten