January 16, 2021

Kijk naar de EU! Europese leiders roepen op tot een overweldigende overwinning na de definitieve ondertekening van het historische Brexit-akkoord

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat ze gelooft dat de overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk een “goede beslissing” is.

“We kunnen snel bepalen of Duitsland de uitkomst van de besprekingen van vandaag kan steunen”, zei hij in een verklaring, eraan toevoegend dat zijn kabinet maandag op een telefoonconferentie bijeen zou komen om de deal te herzien.

“Ik hoop van harte dat we een goed resultaat hebben.”

Merkel, die tot eind dit jaar voorzitter van de EU zal zijn, zei dat de overeenkomst tussen het kamp en Groot-Brittannië over hun toekomstige betrekkingen “historisch significant” was.

“Zelfs buiten de EU zal Groot-Brittannië een belangrijke partner zijn voor Duitsland en de EU”, zei hij.

De Franse president Emmanuel Macron prees de harde opstelling van de EU-onderhandelingen, die tot een succesvolle deal hebben geleid.

“De eenheid en toewijding van Europa hebben zijn vruchten afgeworpen”, tweette Macron.

De Ierse premier Michael Martin is ingenomen met de 11-uurovereenkomst, die de Brexit hard heeft getroffen.

“We zullen het VK missen vanuit de EU, wat betekent dat er nu een overeenkomst is, zodat we ons kunnen concentreren op het beheren van goede relaties in de komende jaren”, twitterde hij.

Italië was zeer ingenomen met de overeenkomst en zei dat het de belangen van beide partijen diende.

“Het goede nieuws is dat de overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is overeengekomen”, tweette de Italiaanse premier Giuseppe Conte.

De Spaanse premier Point Sanchez zei dat de deal welkom was, maar zei dat een dergelijke overeenkomst niet was bereikt tussen Madrid en Londen over het lot van Gibraltar.

De heer Sanchez tweette dat “het beleid van een overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk welkom is”, eraan toevoegend dat de discussies over de rots tussen Spanje en het VK zullen worden voortgezet.

In reactie op het akkoord was de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Steph Black zeer terughoudend met de zorgvuldige controle door Nederland van ontwerpteksten, met name een speeltuin tussen de EU en het VK, en het beheer van het verdrag en de overeenkomst over de toegang van de Nederlandse vissersvloot tot de Britse Oceaan.

“Er is heel weinig tijd om dit te doen.”

De Portugese premier Antonio Costa was echter duidelijk in zijn steun voor de kerstovereenkomst.

“We zijn zeer ingenomen met de overeenkomst die met het Verenigd Koninkrijk is bereikt over de relatie met de EU vanaf 1 januari. Het VK zal een belangrijke partner zijn naast onze buren en bondgenoten”, tweette hij.