juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Italië overweegt om houwitsers naar Oekraïne te sturen, zegt Nederlandse premier

Italië overweegt om houwitsers naar Oekraïne te sturen, zegt Nederlandse premier

MADRID – Italië “bevoorraadt” Oekraïne met zware wapens “vergelijkbaar” met de houwitsers die Duitsland en Nederland naar het land sturen, zei de Nederlandse premier Mark Rutte woensdag toen hij andere NAVO-partners aanspoorde om de wapenleveringen op te voeren.

Het sturen van moderne artillerie-uitrusting zou een aanzienlijke toename betekenen van de militaire steun van Italië aan Oekraïne, hoewel Rome de stap nog moet bevestigen.

Gevraagd door POLITICO aan de zijlijn van een NAVO-leiderstop in de Spaanse hoofdstad, zei Rutte dat zijn “grote zorg op dit moment” de “moeilijke” militaire situatie in Oost-Oekraïne was, waar Russische troepen de afgelopen weken langzame maar constante vorderingen hebben gemaakt . “Het is ongelooflijk belangrijk dat Oekraïne van voldoende zware wapensystemen wordt voorzien”, aldus Rutte.

De Nederlandse leider zei dat Duitsland en Nederland hun engagement al hadden versterkt door aan te kondigen dat ze zes ultramoderne Panzerhaubitze 2000-houwitsers naar Oekraïne zullen sturen, naast 12 van dezelfde artilleriestukken die de twee landen vorige week hebben afgeleverd. .

Terwijl Rutte zei dat zijn land niet veel meer zware wapens te sturen heeft, benadrukte hij dat “Italië heeft besloten ook een bijdrage te leveren”.

Op de vraag of dit betekende dat Italië ook de in Duitsland gemaakte Panzerhaubitze 2000-houwitsers zou sturen, die Rome in zijn legervoorradenantwoordde Rutte dat “we nog moeten zien” of het de Panzerhaubitzes worden, maar voegde eraan toe dat “ze [the Italians] hebben gezegd dat ze naast wat Nederland en Duitsland doen, vergelijkbaar materiaal gaan leveren.”

De opmerkingen van Rutte komen omdat Rome onder toenemende druk staat om zijn wapenleveringen aan Oekraïne op te voeren. De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht vroeg haar Italiaanse collega Lorenzo Guerini in april of Rome mocht deelnemen aan gezamenlijke leveringen van artillerie aan Oekraïne, maar werd afgewezen.

READ  Miljoenen zien video van referendum over Rusland-referendum van Nederlandse strip om "door Nederland te worden geannexeerd"

Een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van Defensie weigerde commentaar te geven op een mogelijke levering van houwitsers en zei dat “in Italië de lijst met materiaal [for Ukraine] is geclassificeerd.”

Rutte hekelde ook andere NAVO-bondgenoten omdat ze niet genoeg zwaar arsenaal naar Oekraïne stuurden, zonder aan te geven op welke landen hij doelde.

“Je ziet in het NAVO-gebied nog steeds dat er landen zijn die aarzelen” om zware wapens te leveren aan het Oekraïense leger, zei hij. Rutte zei niet te willen noemen en te schande maken “want als je dat doet dan weet je ook dat ze het zeker niet gaan doen.”

Maar “iedereen weet precies wie daarmee wordt bedoeld”, voegde hij eraan toe.

“Het is ontzettend belangrijk dat alle landen die nog spullen op de plank hebben deze leveren [to Ukraine]’, aldus Rutte. “Dat zou kunnen betekenen dat je de komende maanden je eigen grondgebied niet volledig kunt beschermen, maar op dit moment is het belangrijk dat we prioriteit geven aan Oekraïne.”

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei woensdag op de NAVO-top dat de extra zes Nederlandse en Duitse artilleriestukken “onmiddellijk” kunnen worden geleverd, aangezien Oekraïense soldaten al zijn getraind met het gebruik van die wapens.