april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Inwoners van Bonaire voelen zich vergeten door de Nederlandse politiek als het gaat om klimaatveranderingsproblemen

Veel inwoners van Bonaire voelen zich in verband met de klimaatproblematiek op het eiland vergeten door de Nederlandse politiek. Terwijl er veel aandacht is voor de Waddeneilanden, gebeurt dat met het eiland in de Caraïben veel te weinig, stellen de Bonairianen Judmar Emerenciana (25), Helen Angela (50) en Meralney Bomba (31), die zich bij de Greenpeace-actie hebben aangesloten. . Samen met de inwoners van Bonaire bereidt de organisatie momenteel een rechtszaak voor tegen de staat omdat de Nederlandse overheid naar verwachting onvoldoende maatregelen zal nemen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Onlangs sprak Greenpeace met politicus Ed Nijpels (VVD) over de gevolgen van klimaatverandering waarmee Bornaie de komende tijd te maken krijgt. Daarnaast benadrukte de ngo dat de bewoners en gemeenschappen op Bonaire onderdeel moeten zijn van de “klimaattafel”.

“We maken deel uit van Nederland en we proberen de schoonheid van het eiland te beschermen, maar we hebben hulp nodig om dat te doen”, zegt Emerenciana, een kunstenaar en taxichauffeur. Als taxichauffeur neemt hij regelmatig toeristen mee naar de beroemde slavenhutten in Witte Pan en Oranje Pan, waar tot slaaf gemaakte mensen sliepen in de tijd van de slavernij. Een van de laatste fysieke bewijzen van het verleden van het eiland bevindt zich in het zuiden van Bonaire, dat als er geen actie wordt ondernomen als eerste zal overstromen. “Het is zo belangrijk dat toeristen en ook onze kinderen en hun kinderen dit deel van het eiland kunnen blijven zien. Anders hebben we alleen een verhaal te vertellen, maar niets meer om te laten zien. Het verhaal wordt dan letterlijk weggespoeld.” “

READ  DeRocher domineert in Nederlandse honkbalzege

Helen Angela, moeder van vier kinderen, maakt zich zorgen over de toekomst van haar kinderen. Zelf beseft zij – net als veel andere jongeren – de ernst van de situatie nog niet, maar Angela zelf wel. “Bonaire is een klein eiland en de meeste van onze inwoners werken in de toeristische sector. Als de slavenhutten en het koraal verdwijnen, blijft er op dit eiland niets over om van te leven”, zei ze. “Waar gaan we dan heen? Je bent hier geboren en je wilt hier blijven wonen, maar dat kan niet.”

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Amalia hebben zaterdag samen met staatssecretaris Alexandra van Hufflen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) een bezoek gebracht aan Bonaire als onderdeel van hun rondreis door het Caribische deel van het koninkrijk. Emerenciana, Angela en Bomba hopen dat tijdens het bezoek de ogen van de koninklijke familie, maar vooral de staatssecretaris, geopend worden. “Er moeten echt permanente oplossingen voor onze problemen komen, en die zijn gewoon niet in zicht”, zei Emerenciana. “Bonaire verdient veel meer aandacht van de Nederlandse politiek.”