juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe drie koala's in een Nederlandse dierentuin een toekomst veiligstellen voor een bedreigde populatie thuis

Hoe drie koala's in een Nederlandse dierentuin een toekomst veiligstellen voor een bedreigde populatie thuis

Belangrijkste punten
  • Een Nederlandse dierentuin heeft haar eerste koala's verwelkomd als onderdeel van een internationaal fokprogramma.
  • Er wordt aangenomen dat Arru, Nagarra en Lumia nakomelingen opleveren om de dierenbestanden over de hele wereld te verrijken.
  • Landontginning, brand en ziekte hebben ertoe bijgedragen dat koala’s in Queensland, NSW en de ACT op de lijst van bedreigde dieren staan.
Koala's zijn voor het eerst te zien in een Nederlandse dierentuin als onderdeel van de wereldwijde beschermingsinspanningen voor bedreigde Australische buideldieren, met drie nieuwkomers in Ouwehands Dierenpark.
Na de bosbrandencrisis van 2019/2020 werden koala's in Queensland, NSW en de ACT opnieuw geclassificeerd van kwetsbaar naar bedreigd.
A NSW vertelde het Parlement dat de soort in 2050 in het wild zou kunnen zijn uitgestorven, tenzij er dringend actie wordt ondernomen.
Als reactie daarop heeft de regering van NSW ruim 190 miljoen dollar toegezegd voor een Met als langetermijndoelstelling om de koalapopulatie in de staat tegen 2050 te verdubbelen.

De frequente bosbranden in Australië vormen ook een bedreiging voor wilde dieren, waaronder koala's. schuld: David Marius/APImage

Volgens dr. Greg French, de Australische ambassadeur in het Koninkrijk der Nederlanden, worden koalapopulaties in dierentuinen over de hele wereld gegarandeerd door fokprogramma's om het voortbestaan ​​van de soort te garanderen.

Volgens de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) zijn er ongeveer 70 koala's in dierentuinen in heel Europa, en ongeveer 100 koala's in dierentuinen over de hele wereld.
“Hoewel koala's mooi zijn om naar te kijken en de harten van elke Australiër verwarmen, hebben ze een diepe betekenis voor veel First Nations Australiërs die al tienduizenden jaren een voortdurende relatie met de koala hebben”, aldus French.
“De Australische overheid werkt nauw samen met partners van Ouwehands Dierentuin om ervoor te zorgen dat Arru, Nakara en Lumia goed worden verzorgd en dat Ouwehands Dierentuin een rol kan spelen in het behoud en beheer van koala's.”
Rachel Schildkraut, natuurbeschermingsfunctionaris bij de Taronga Conservation Society in Sydney, zei dat koala's in dierentuinen buiten Australië “dienen als ambassadeurs om het bewustzijn van hun behoeften op het gebied van natuurbehoud te vergroten en internationale samenwerking op het gebied van natuurbehoud te bevorderen”.

“Dierentuinen spelen een belangrijke rol in onderwijs en onderzoek, waardoor mensen over de hele wereld deze dieren kunnen leren kennen en observeren, wat de inspanningen voor natuurbehoud bevordert”, vertelde Schildkraut aan SBS Dutch.

Door broedparen zorgvuldig te beheren en de genetische diversiteit in stand te houden, kunnen dierentuinen de genetische gezondheid van wilde populaties verbeteren.

Rachael Schildkraut, Taronga Conservation Society

“Onderzoek naar bedreigde diersoorten zoals koala's in dierentuinen levert belangrijke inzichten op in hun biologie, gedrag en gezondheid, en vormt de basis voor natuurbehoudsstrategieën en beheersplannen gericht op het behoud van wilde koalapopulaties in Australië.”

Ruim 150.000 mensen hebben tot nu toe Ouwehands Dierenpark bezocht om de koala's te zien.

De CEO van de dierentuin, Robin de Lange, zei dat het niet lang duurde voordat de dieren zich thuis voelden, aangezien er wekelijks een verscheidenheid aan eucalyptusbladeren werd aangevoerd van een speciale Belgische boerderij.

Koala's eten dagelijks gemiddeld 500 gram eucalyptusbladeren en slapen ongeveer 20 uur per dag.
Jaarlijks bezoeken ongeveer 1 miljoen mensen de dierentuin, gelegen 50 km ten oosten van Utrecht, de vierde stad van Nederland.

“Uiteindelijk denk ik dat het belangrijkste is dat de dieren eten en zich goed voelen. Dus ik denk dat ze in die zin dol zijn op hun nieuwe huis”, aldus De Lange.

Goliath opent kinderen

Op 25 april 2024 woonden honderden mensen, waaronder veel kinderen, de inhuldiging bij van het nieuwe koalaverblijf 'Kolia'. schuld: Ouwehands Dierenpark

De koala's zijn gehuisvest in het 'Kolia'-verblijf met een kudde Parma-wallaby's, onderdeel van de 'Australia Experience' in de dierentuin.

Hun namen zijn afgeleid van de inheemse Taruk-taal, Arru betekent 'samen met jou', Nagarra betekent 'hallo' en Leumia betekent 'hier rust ik'.
'Golia' werd geopend op 25 april 2024 tijdens een evenement met live didgeridoomuziek en de Nederlandse 'meidenband' Infiniti die hun lied zong. .
Koala, Pascolarctos cinereus

Koala's worden beschouwd als een Australisch symbool. schuld: Raimund Linke/Getty Images

De Lange zei dat de twee mannetjes en één vrouwtje, afkomstig uit de dierentuin van San Diego in de VS, nakomelingen zullen voortbrengen en produceren.

Bezoekers van hun tentoonstelling leren over het vaak extreme Australische klimaat, inclusief bosbranden en overstromingen.

Ze kunnen ook lezen over het grote aantal dieren dat is omgekomen bij deze natuurrampen.

French, die aanwezig was bij de lancering van 'Kolia', zei dat er veel moeite is gedaan om ervoor te zorgen dat de koala's zich in hun nieuwe huis vestigen.

“Door ervoor te zorgen dat ze goede voeding krijgen door toegang te hebben tot een verscheidenheid aan bladeren en rustige ruimtes, kunnen ze kiezen of het rustige tijd of interactietijd is,” zei ze.

“Bush's poging om deze microkosmos te creëren is een ander voorbeeld van de diepe, sterke en diverse vriendschap tussen Australië en Nederland.”

Golia-opening

Australische ambassadeur in Nederland, dr. Greg French (rechts) en Robin de Lange, CEO van Owenhands Tyrenpark, bij de officiële onthulling van 'Golia'. schuld: Australische ambassade in het Koninkrijk der Nederlanden

De Lange vertelt dat de dierentuin al zes jaar koala's aan de collectie wil toevoegen.

“Het is een heel mooie diersoort, maar helaas is hij nu aan het uitsterven”, zei hij.
De dierentuin van San Diego heeft een zeer succesvol koalafokprogramma.

De Noord-Amerikaanse koalapopulatie begon met veertien koala’s die tussen 1976 en 1981 uit Australië werden meegebracht.

Tegenwoordig onderhoudt de San Diego Zoo Wildlife Alliance 30 koala's, de grootste kolonie buiten de Australische dierentuinen.
“Ze hebben een officieel partnerschap met Australië, dus het was echt een logische plek waar we enig succes konden boeken”, zei De Lange.
Ook zoekt de Nederlandse dierentuin samenwerking met een dierentuin in Australië, zodat er weer een bloedlijn koala's naar Nederland kan worden gehaald.

De Lange bezocht onlangs acht dierentuinen in en rond Sydney en Brisbane om gesprekken te beginnen.

READ  Nederlands Consulaat-Generaal lanceert paspoortvernieuwing en andere diplomatieke diensten in juli