juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Herinnerend aan de Nederlandse kant die Theorie Henry op zijn knieën bracht

Herinnerend aan de Nederlandse kant die Theorie Henry op zijn knieën bracht

Meestal werd het gevierd als Thierry Henry op zijn knieën op een voetbalveld zat.

Een van Henry’s beste foto’s is van een Fransman die voor opgewonden Arsenal-fans glijdt na een doelpunt in de derby van Noord-Londen in 2002.

Maar bij een bepaalde gelegenheid viel hij op de knieën door meer frustratie dan flauwvallen. Waarom? Vanwege een prachtige Nederlandse kant.

Rond het EK 2008 werd algemeen verwacht dat Nederland op de eerste horde zou vallen. Twee jaar voor het WK sneuvelden ze immers tegen finalisten Italië en Frankrijk.

Terwijl Frankrijk en Italië in 2006 uitblonken in Duitsland, werden de Nederlanders in zestien ronden verslagen, verslagen en gingen ze naar Portugal in de beruchte Slag om Neurenberg.

In twee jaar tijd was het team van Marco van Boston erg sterk. Edwin van der Sar en Root von Nistelrooy waren in uitstekende vorm, terwijl de meer ervarenen Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rafael van der Ward en Robin van Persie waren.

Toch hadden zelfs de meest optimistische Nederlandse fans niet verwacht wat er zou gebeuren.

Italiaans werk

Eerste wereldkampioenen, Italië. Nadat hij een vroege kans had gemist, maakte Van Nistelrooy correcties door te tikken vanuit een positie die verder keek dan mijlen, naar de maatstaven van vandaag Maar nee, Verdediger Christian Banucci raakte geblesseerd achter de paal.

De jongens van Van Boston kwamen vijf minuten later op voorsprong met de absolute schoonheid van een doelpunt. Uit een Italiaanse corner redde Giovanni van Frankhorst een specifiek doelpunt door een doellijn vrij te geven, die onmiddellijk naar de andere kant van het veld bestormde.

Van der Ward Acres keek ter plaatse naar links en vond hem met een pass. Dirk Zwerkbal, die een lange bal naar de achterpaal stuurde, passeerde de bal naar Wesley Sneijder om Gianluigi Buffon te passeren.

Terecht rende Snyder naar zijn manager om het te vieren. Zijn inzet het volleybal van zijn baas noemen 20 jaar geleden is * een beetje * hyperbolisch, maar in één adem genoemd worden is minstens zo goed als geen gemiddelde prestatie.

READ  Dutch-Bangla Bank PLC houdt 28e AVA

De Italianen vielen met 2-0 en hadden geen andere keuze dan voorzichtig te zijn in de lucht, waardoor Alessandro del Piero tijdens de rust naast Luca Tony kon spelen en de meest voor de hand liggende cynische voorhoede kon creëren.

Maar Italië kon op papier geen uitweg vinden voor een slechte Nederlandse verdediging, grotendeels dankzij de inspanningen van van der Sar.

Zijn beste redding kwam in de 78e minuut toen hij op de een of andere manier een ouderwetse vrije trap van Andrea Birlow maakte, en de middenvelder van AC Milan vroeg zich af hoe hij op aarde niet kon scoren. Roberto Carlos Van Frankhorst begon aan een van zijn avonturen.

Hij bevond zich in de richting van het doel en richtte zich op de quilt. De Liverpool-man redde zijn poging van Buffon, maar met de bal terug passeerde hij Van Frankhorst en maakte er drie. Dat is het. Het werk is gedaan, en gedaan in stijl.

Prestaties alleen zijn genoeg om Frankrijk in hun schoenen te laten trillen. Maar tot overmaat van ramp speelde Van Persie alleen de laatste minuten en speelde Robben nooit. Hoeveel schade kan deze pagina hen op het veld aanrichten? Kortom veel.

Franse verzending

Het was een milde vrijdagavond in Borneo, Frankrijk, dat in de heenwedstrijd met 0-0 gelijkspeelde met Roemenië en wist dat ze de heenwedstrijd niet echt konden missen.

Dienovereenkomstig is hun prioriteit om te voorkomen dat ze in een vroeg stadium achteruit gaan en het spel achtervolgen, vooral gezien hoe gevaarlijk het voor hun tegenstanders is om zichzelf te stellen in een tegenaanval tegen Italië.

Binnen tien minuten waren ze achter.

Zwerkbal ging vanuit een hoek naar binnen nadat Florent Malouda aan zijn aandacht ontsnapte. U vraagt, waarom had hij in hemelsnaam de plicht om de mens te vertegenwoordigen? ik weet het niet. De mannen van Raymond Dominic moesten nu reageren en voor hun komst, op zoek naar de beste ploeg voor het restant van de eerste helft, had Van der Sar het druk.

Dienovereenkomstig zou de logica dicteren dat Van Boston een vierde van zijn voorste helft zou moeten opofferen voor de meest verdedigende speler, maar waar zou het plezier zijn? In plaats daarvan schakelde een van de twee met middenvelders, Orlando, Angela uit en bracht Robben binnen.

READ  SSE Renewables doet mee aan race om Nederlandse offshore wind

Met zijn kant nog onder druk in het begin van de tweede helft, miste Henry twee grote kansen. Op dit punt begon Marco er zeker over na te denken om de winkel te sluiten, nietwaar? Nee, verdomme. In plaats daarvan wierp hij een man genaamd Quid omver, beroemd om zijn defensieve bijdragen, en bracht Van Persie binnen.

De Nederlanders hadden nu een vijf-a-side team van wereldklasse – Van der Ward, Sneijder, Van Persie, Robben, van Nistelrooy – voor hun verdediging en Nigel de Jong. Ze lieten hun arme tegenstanders eruitzien als een stel zondagse competities.

Drie minuten later verdubbelde Van Persie de voorsprong van zijn kant en maakte hij een dunne beweging af die begon met een belachelijk goede steal van Van Nistelrooy om Robben te spelen. Wie zegt dat de voormalige Manchester United-man een jager is?

Henry, de man die hij jarenlang voor de Golden Lock in Engeland heeft gevochten, voltooide later een post-goal om zijn land wat hoop te geven en kreeg een post. Het duurde een goede 30 seconden.

Direct vanaf de aftrap belandde de bal bij Robben in het strafschopgebied en onder een krappe hoek duwde hij de bal het dak van het net in. Hij schreeuwde, Gregory Cupido viel op zijn kont en Henry zonk op zijn knieën. We bekritiseren je niet, Theorie.

Met nog 30 seconden te gaan, wachten Henry en zijn landgenoten misschien op het laatste fluitsignaal, maar hun tegenstanders zijn nog niet klaar met hen.

Sneijder nam de bal vanaf de rand van het strafschopgebied op zijn rug naar het doel en schoot hem terug naar de bovenhoek, in plaats van de klok af te werken.

Niet alleen passeerde Nederland een van de beste teams ter wereld en kreeg het vier doelpunten tegen, drie daarvan waren absoluut verbluffend.

READ  "De Nederlandse regering staat Novak Djokovic toe om te komen en wij zullen die richtlijnen volgen."

Russisch huis

Als hij ons waarschuwt dat iets wat hij doet gevaarlijk is, hebben we allemaal die maat die iets zegt als: “Leef snel, sterf jong” of “Ik kwam hier voor een goede tijd, niet voor een lange tijd”. In 2008 was die partner Nederland.

Na een ontspannen nederlaag tegen Roemenië in de finale, trokken ze Rusland aan in de kwartfinale en ging het mis.

Meer dan 90 minuten werden hun tegenstanders gedood in een tegenaanval, Andrei Arshavin was een bedreiging in zijn levensvorm en was een manager bij Guz Hidding die een of twee dingen over de Nederlanders wist. Ze leefden en waren dankbaar voor het late saldo van Van Nistelrooy.

Zijn spelers waren moe en met het elektrische van Arsha had Von Boston in de extra tijd voor een conservatievere aanpak moeten gaan, maar zoals hij tegen Frankrijk liet zien, was het niet zijn manier.

Arshavin en Go scoorden twee doelpunten in de volgende 30 minuten, en dat was het dan. De Nederlanders vertrokken.

Als niet Technisch gezien Wat de prestatie ook was, Van Boston en zijn klas van 2008 werden na de wedstrijd nog steeds alom bewonderd en worden vandaag in hun thuisland met veel plezier herinnerd.

Johann Groof zei ooit: “Kwaliteit zonder resultaat is zinloos, resultaten zonder kwaliteit zijn saai.” Het aanvallen van dat evenwicht is iets waar de Nederlanders beroemd voor hebben gevochten.

Het was een genoegen om de voetbalstijl te zien die ze al zoveel jaren aanvallen, maar in veel gevallen heeft het hen resultaten gekost. Als je naar die twee prachtige scènes in de zomer van 2008 kijkt, is het moeilijk te denken dat het het allemaal waard was.

Geschreven door Binley Grebolder


Meer van Planet Football

Forensische analyse van alle 20 kaarten getoond tijdens de Slag om Neurenberg

Highlight Reel: Young Van Boston bespot de beste spelers op de grond

Ik herinner me de briljante maar bizarre Amerikaanse droom van Johan Cruijff

Kun je de top 20 Nederlandse topscorers in de geschiedenis van de Premier League noemen?