oktober 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Google Doodle viert vergeten Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer

Geselecteerde werken van Johannes Vermeer, meester in het gebruik van licht en schaduw.

Google

Johannes Vermeer, een Nederlandse schilder uit de barokperiode, staat vooral bekend om het vastleggen van de rustige scènes van het dagelijks leven in elegante details in huiselijke interieurs. Hij staat vooral bekend om het subtiele gebruik van licht en schaduw en de scherpe contrasten die worden gecreëerd door zijn perspectivische schilderijen.

Hoewel er nog maar 35 van zijn schilderijen over zijn, wordt Vermeer beschouwd als een van de grootste kunstenaars van de Nederlandse Gouden Eeuw. Om zijn talent te vieren, droeg Google vrijdag Doodle op aan Vermeer – de 26e verjaardag van de opening van een tentoonstelling van zijn 21 werken in de National Gallery of Art in Washington, DC.

Vermeer werd geboren in Delft, Nederland, in 1632, maar er is weinig bekend over het leven van Vermeer, aangezien geen van zijn persoonlijke geschriften nog is ontdekt. Ondanks matig succes als schilder stierf Vermeer op 43-jarige leeftijd terwijl zijn vrouw schulden had. Omdat hij relatief weinig schilderijen maakte, werd Vermeer bijna twee eeuwen grotendeels vergeten door de kunstwereld voordat hij aan het einde van de 19e eeuw werd herontdekt.

Ze is vooral bekend om haar single Oil Painting Girl with a Pearl Earring uit 1665, die de afgelopen jaren verschillende literaire en filmische verschijningen heeft gemaakt, terwijl de historische roman uit 1999 een fictief verhaal vertelt over het ontstaan ​​van de schilderkunst.

De doodle van vrijdag toont drie opmerkelijke schilderijen van Vermeer naast elkaar in een museum. Aan de linkerkant is The Art of Painting (ook bekend als The Allegory of Painting), een olieverfdoek gemaakt tussen 1666 en 1668, waarop een kunstenaar poseert voor een portret van een vrouw in zijn atelier.

In het midden staat Lady Writing a Letter with Her Maiden, gemaakt in 1670-1671, waarop een vrouw te zien is die aan een bureau zit en een brief schrijft, met haar meid die achter haar staat en uit het raam kijkt totdat de brief af is.

Ten slotte, aan de rechterkant, de vrouw die een brief leest in het open raam, is een schilderij van aanzienlijke intriges, ongeveer in 1657-1659 voltooid. Zelfs voordat Vermeer in 1880 als kunstenaar werd geïdentificeerd, was het schilderij jarenlang verkeerd voorgesteld aan andere kunstenaars.

Tientallen jaren na de dood van Vermeer werd het schilderij veranderd om de afbeelding van een grote cupido te bedekken die aan de achterwand van de vrouw hing. De overgeschilderde afbeelding van Cupido werd voor het eerst geïdentificeerd door een röntgenfoto in 1979, en de versie van Google toont een aangepaste versie, hersteld naar het schilderij van de God van Liefde in 2021 na een restauratie van drie jaar.

Cupido zou verliefd zijn op de schrijver van de brief terwijl hij weer voor de vrouw zorgt.

Maar als je goed kijkt, zie je dat Google twee letters van zijn naam heeft ingevoegd in elk van Vermeers schilderijen.

Je kunt de kunsten van Vermeer verder ontdekken Google’s kunst en cultuur Projectie.

READ  Tweede Kamerlid roept op om pakketten en leveringen aan huis te belasten