January 16, 2021

George Blake, de Brits-Sovjet-dubbelagent uit de Koude Oorlog, sterft op 98-jarige leeftijd in Moskou

MOSKOU (AFP) – George Blake, die zaterdag op 98-jarige leeftijd in Moskou stierf, is een Britse spion uit de Koude Oorlog en Sovjet-dubbelagent die de helft van zijn leven in Rusland heeft doorgebracht na een dramatische ontsnapping uit de gevangenis in Londen.

Blake, het laatste lid van de slechtste generatie van de Britse generatie, werd gezien als een van de meest verderfelijke verraders van het Westen en beweerde honderden agenten aan de KGB te hebben verraden.

De bebaarde spion ging echter een heel ander pad in om een ​​Sovjetagent te worden dan de oprichters van de beruchte spionagering in Cambridge: Kim Philby, Donald McLean en Anthony Burgess, allemaal gerekruteerd van de prestigieuze University of the British City.

Ontvang de tijden van de dagelijkse editie van Israël per e-mail en mis nooit onze beste verhalen

Geboren in Nederland in 1922 uit George Behr, een Nederlandse moeder en vader van een Egyptisch-joodse onderdaan die een Brits onderdaan was, leidde hij een jonge man van de perimeter die hem door Caïro naar het Britse MI6 leidde, in tegenstelling tot de Tweede Wereldoorlog.

George Blake, een Britse veroordeelde dubbelagent, is te zien op een verouderde foto. (AP foto)

Blake Vertelde de PBS In een interview zonder titel over zijn tijd in de Nederlandse oppositie zei hij dat zijn vader joods was en dat vanwege zijn traditie anti-nazi-gevoelens waren opgeworpen.

“Met de hulp van mijn Nederlandse familieleden kreeg ik de verkeerde documenten, ik leefde in een illegale aanwezigheid en het was in staat om ondergronds bij me te komen”, zei Blake. “De eerste groepen werden gevormd, natuurlijk was ik tegen de Duitsers, vanwege mijn achtergrond tegen de nazi’s. Ik was een Brits onderdaan; ik was half joods, dus ik had alle redenen, mijn moederland was bezet en brutaal bezet. Ik was erg anti-Duits en tegen hen. Ik was gemotiveerd om alles te doen wat ik kon.

READ  Finse gevallen van typen coronavirus in het VK en Zuid-Afrika | Wereldnieuws

Overgang naar het communisme

Blake – een calvinistische protestant die zich vrijwillig aanmeldde om in de KGP te dienen toen hij een gruwelijke periode in Noord-Koreaanse gevangenschap doorbracht nadat hij getuige was geweest van de bombardementen op onschuldige burgers door Amerikaanse troepen tijdens de oorlog van Colvin.

“Ik zag het communisme als een poging om het koninkrijk van God in deze wereld te creëren. De communisten probeerden actie te ondernemen tegen degenen die door gebed probeerden de kerk te bereiken, ”vertelde Blake een interviewer.

“Ik besloot dat ik niet langer aan de rechterkant vocht.”

George Blake, 38, uit Groot-Brittannië, gezien op 21 april 1953 (AP-foto)

Na zijn terugkeer naar Londen vanuit gevangenschap, legde Blake’s eerste grote complot voor nieuwe handlers een geheime tunnel bloot om Sovjet-communicatie in Oost-Berlijn te bespioneren.

Op hetzelfde moment dat hij dieper in zijn gevaarlijke baan ging, toen hij geheime informatie aan de Russen overhandigde, trouwde hij met een vrouw genaamd Gillian, die niets wist van zijn tweelingleven, en ze kregen drie zonen.

Hij verhuisde al snel naar Berlijn, waar hij beweerde alle “500.600” agenten te hebben verraden die voor de Britten in Duitsland opereerden.

Blake ontkende later herhaaldelijk beschuldigingen dat hij was opgehangen door de Sovjet-geheime politie.

‘Ik heb ze gezegd dat ik je deze informatie alleen zou geven als je me verzekerde dat deze mensen niet zouden worden opgehangen’, zei hij.

Om te ontsnappen naar de Sovjet-Unie

Uiteindelijk keerde het tij echter tegen de verrader en sloot het net toen een keermantel een informatieblok van een Poolse inlichtingenofficier losliet.

READ  Global Ant Colony Optimization Algorithm Market 2020 Top Players - Topots (Nederland), Valudico (Oostenrijk), Consensus AI (VS) - Lionloadown

Hij werd naar Londen geroepen voor berechting, erkende dat hij een Sovjetagent was en werd in 1961 veroordeeld tot 42 jaar gevangenisstraf in een gesloten proces.

Maar binnen vijf jaar na zijn veroordeling in 1966 werd Blake vrijgelaten met behulp van een touwladder en een Ierse kruimeldief over de muur van de Londense zwaarbeveiligde Wormwood Scrubs-gevangenis en twee anti-nucleaire campagnevoerders die hij binnen ontmoette.

Ontvoerd door zijn mede-samenzweerders naar de grens met Oost-Duitsland, liep hij over het IJzeren Gordijn en keerde uiteindelijk naar het westen.

Achter de communistische muur bij Botsstammer Flatz in Berlijn, Duitsland, patrouilleren Oost-Duitse soldaten op 24 maart 1966 in een gepantserde auto om te zien hoe arbeiders een nieuwe moderne grens vestigen (AB Photo / Edwin Richard).

In Moskou werd Blake gevierd met medailles als held en kolonelstatus van de KGB, en een bord in het centrum van de Sovjethoofdstad.

Nadat zijn eerste vrouw was gescheiden en een zoon had gebaard, trouwde hij met een Russische vrouw, Ida. Uiteindelijk verzoende hij zich met zijn Britse kinderen.

Blake besefte echter dat het communisme in Rusland niet naar zijn overtuiging leefde en dat hij de organisatie – en uiteindelijk de Sovjet-Unie – zag uiteenvallen.

Teleurstelling

“Een belangrijk ding dat me teleurstelde, was dat ik dacht dat hier een nieuwe man werd geboren”, vertelde hij de Times.

“Ik realiseerde me al snel dat dit niet het geval was. Het waren gewone mensen zoals iedereen, met dezelfde menselijke emoties, hebzucht en ambities die het leven van de meeste mensen beheersten.”

In 1990 publiceerde hij zijn autobiografie getiteld “No Other Choice”.

READ  Het Carlson Heads-veld om te voorkomen dat de Tata Steel-schaakepidemie morgen begint

Blake woonde zijn laatste jaren in een houten Nederlander aan de rand van Moskou – waar zijn gezichtsvermogen en gehoor het begaven, en hij verscheen als een monument voor een ander tijdperk.

Deze bestandsafbeelding, gemaakt op 28 juni 2001, toont George Blake, een voormalige MI6-officier die als dubbelagent voor de Sovjet-Unie diende, terwijl hij door Moskou liep (Yuri Martianov / Kommersant Photo / AFP)

Hoewel hij zijn opvattingen over het wijdverbreide consumentisme van het moderne Rusland voor zichzelf hield, werd hij op zijn 90ste verjaardag door de voormalige KGB-agent, president Vladimir Poetin, geprezen als “de ster van sterke en moedige mensen, de beste professionals”.

In zeldzame interviews benadrukte Blake dat hij geen spijt had van het falen van de organisatie waaraan hij zijn leven wijdde.

“Ik denk dat het nooit verkeerd is om je leven te geven aan een klassiek ideaal en een klassiek experiment, zelfs als het niet lukt,” zei hij.

De tijd van de Israëlische staf heeft bijgedragen aan dit rapport.

Jij bent serieus. Wij waarderen het!

Daarom komen we elke dag naar ons werk – om kritische lezers zoals jij te voorzien van boeiende informatie over Israël en de Joodse wereld.

Dus nu hebben we een verzoek. In tegenstelling tot andere nieuwsorganisaties plaatsen wij geen tolmuur. Maar omdat de krant die we maken duur is, nodigen we prominente lezers van de Times of Israel uit om ons werk te steunen door lid te worden The Times of Israel Community.

Tot $ 6 per maand kan ons kwaliteitsmagazine helpen ondersteunen terwijl we de Times of Israel bewonderen RECLAMEVRIJEvenals toegang tot exclusieve inhoud die alleen beschikbaar is voor leden van de Times of Israel-gemeenschap.

Sluit je aan bij onze gemeenschap

Sluit je aan bij onze gemeenschap

Al lid? Log in om dit niet meer te bekijken