mei 30, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Franse exploitant van 112 Nederlandse zorgcentra in grote financiële problemen

Het Franse zorgconcern Orpea, dat ook in Nederland actief is, verkeert in ernstige financiële problemen. Het bedrijf heeft een schuld van 9,5 miljard euro. Om dit terug te dringen, wil het management bedrijfsonderdelen afstoten, onroerend goed verkopen en een aantal internationale markten verlaten, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend. Details van een plan zijn niet bekendgemaakt.

Orpea is opgericht in 1989. Volgens cijfers op de eigen site exploiteert het bedrijf wereldwijd 983 locaties in 23 landen, waar circa 72.000 medewerkers zorgen voor meer dan 255.000 mensen.

In Nederland is Orpea eigenaar van de merken Allerzorg, Bloemendael, Compartijn, Dagelijks Leven, Van Hollant, Wonen bij September, Woonzorgnet en Zorggroep ’t Zicht. Een aantal van die organisaties is vorig jaar overgenomen. Volgens Orpea hebben de Nederlandse merken 112 locaties met in totaal ruim 2.500 plaatsingen verspreid over het land.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de Nederlandse dochterondernemingen van Orpea dat ze onroerend goed zullen verkopen dat ze vervolgens kunnen terughuren van de eigenaren van het nieuwe gebouw, “net zoals we in het verleden deden”. Over de “uitdagende” financiële situatie zeggen de zorgorganisaties: “Gelukkig hebben de problemen die Orpea in een aantal landen heeft ondervonden, ons in Nederland niet geraakt. Nederland wordt door Orpea gezien als een kernland waar het trots op is.” , en Orpea trekt zich niet terug uit Nederland.”

Volgens huidig ​​CEO Laurent Guillot, die op 1 juli aantrad, zijn de problemen bij Orpea de schuld van het vorige bestuur dat te weinig aandacht had voor de gezondheidszorg en te veel bezig was met vastgoedontwikkeling. De leiding van het bedrijf zou ook geld hebben verduisterd.

READ  Nederlands financieel onderzoek om methanol te versnellen tot scheepsbrandstof

Begin dit jaar publiceerde de Franse journalist Victor Castanet een boek over de mantelzorgpraktijken op Orpea-locaties. Hij schreef dat ouderen soms dagenlang geen zorg kregen, zittend in hun eigen uitwerpselen. Ook het eten werd gerantsoeneerd.

Orpea is genoteerd aan de beurs van Parijs, waar de aandelenkoersen na de publicatie van het boek kelderden. Aan het begin van het jaar was een aandeel Orpea zo’n 90 euro waard. De waarde schommelt momenteel tussen ongeveer 6 en 10 euro.