juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Extreemrechts in Nederland neemt de portefeuilles migratie, handel en economische zaken over

Extreemrechts in Nederland neemt de portefeuilles migratie, handel en economische zaken over

Reclame

De extreemrechtse Vrijheidspartij van Geert Wilders heeft vijf kandidaten voorgedragen om ministers van asiel en migratie, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, infrastructuur, economische zaken en gezondheidszorg te worden in de komende Nederlandse regering.

De coalitieregering wordt gedomineerd door de extreemrechtse PVV van Wilders, aangevuld met de liberale VVD, de conservatieve NSC en de boerenpartij BBB. In november vorig jaar vonden verkiezingen plaats, waarbij de PVV haar 37 zetels in het 150 zetels tellende parlement bijna verdubbelde ten opzichte van de voorgaande peilingen in 2021.

De nieuwe regering, die op 26 juni aantreedt, zal worden geleid door de onafhankelijke premier Dick Schoof, een voormalig hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst.

Schoofs gebrek aan politieke ervaring is evident, evenals zijn liberale voorganger Mark Rutte, die Nederland sinds 2010 leidt en een invloedrijke rol speelde in de EU.

De ministers moeten volgende week een bevestigende hoorzitting in het nationale parlement afleggen, zodat de portefeuilles kunnen worden geschud. Daarnaast zullen er dertien staatssecretarissen zijn, waarvan de namen niet allemaal zijn bevestigd.

PVV: Hardliners

Over asiel en migratie heeft de PVV Gidi Markuzower, een Israëlisch-Nederlandse politicus die sinds 2017 in het nationale parlement zit, en Reinette Klever over buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking naar voren gebracht. Klever, een voormalig PVV-politicus, riep volgens de NOS in 2016 op tot de volledige afschaffing van de ontwikkelingshulp. gemeld.

Het ministerie van Economische Zaken gaat naar Dirk Beljardts, voormalig toplobbyist in de horeca en sinds 2015 ere-ambassadeur in Hongarije, zonder aanwijsbare politieke ervaring.

Barry Madlener, voormalig lid van het Europese en Nederlandse parlement, zal de leiding van het ministerie van Infrastructuur overnemen. Fleur Agema is leidend in de gezondheidszorg. Hij is sinds 2006 lid van het parlement en was altijd verantwoordelijk voor het ministerie van Volksgezondheid.

READ  Rutte belooft namens de Iraans-Nederlandse gemeenschap druk te blijven uitoefenen op Teheran

VVD: De NAVO-ervaring

De liberale VVD heeft kandidaten opgesteld voor vier ministeries: Financiën, Justitie, Defensie en Klimaat.

Eelco Heinen, voormalig beleidsadviseur van het ministerie van Financiën en campagneleider van de VVD, wordt minister van Financiën. Bij Justitie zal David van Wiel – momenteel adjunct-secretaris-generaal van de NAVO voor Innovatie, Hybride en Cyber ​​– het voortouw nemen.

Reuben Braekelmans, Kamerlid vanaf 2021 en een relatief onbekende kandidaat, zal de verdediging leiden. Rudds voormalig politiek adviseur Sophie Hermans zal de functie van minister van Klimaat overnemen.

Nieuwe gezichten: Enkele bekende gezichten

De nieuwe NSC – een in augustus vorig jaar opgerichte partij met een conservatieve agenda – gaat buitenlandse zaken aankaarten bij voormalig diplomaat Kaspar Veldkamp, ​​voormalig ambassadeur in Israël en Griekenland.

Namens de NSC zijn eveneens Judith Uttermark (Binnenlandse Zaken), Eddy Van Hijum (Sociale Zaken) en Epo Bruins (Onderwijs) genomineerd.

De BBB, een in 2019 opgerichte boerenpartij, wordt geleid door Femke Wiersma, een relatief onbekende politicus die leiding geeft aan het ministerie van Landbouw en Natuur. Mona Kaiser, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken, zal namens de christen-democratische CSA de woningportefeuille overnemen.