maart 29, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

EU onderzoekt Nederlandse ex-commissaris over Uber-lobbyclaims | Neelie Kroes

Het fraudebestrijdingsbureau van de EU heeft een onderzoek geopend naar voormalig Europees commissaris Neelie Kroes, die werd beschuldigd van het overtreden van ethische regels nadat gelekte documenten suggereerden dat ze Uber in het geheim hielp bij het lobbyen bij de Nederlandse regering.

Kroes, een Nederlandse voormalig vice-president van de Europese Commissie, was een sleutelfiguur in de Uber-bestanden, een cache van bedrijfsdocumenten gelekt naar de Guardian en gedeeld met het International Consortium of Investigative Journalists. Uit de documenten bleek dat Kroes, de EU-topfunctionaris op het gebied van internetbeleid van 2010 tot 2014, had aangeboden om een ​​reeks bijeenkomsten voor Uber te regelen met EU-personeel en Nederlandse politici nadat ze haar ambt had verlaten, ondanks beperkingen tijdens een afkoelingsperiode van 18 maanden. uit periode.

In een verklaring aan The Guardian zei Olaf, het fraudebestrijdingsbureau van de EU, dat “na een voorlopige evaluatie van de beschuldigingen” de directeur-generaal had besloten een onderzoek in te stellen. Het bureau weigerde details te geven, daarbij verwijzend naar de noodzaak om “het verloop van het onderzoek” te beschermen en “het vermoeden van onschuld te vrijwaren”.

Het zei: “Het doel van het Olaf-onderzoek is om bewijs te verzamelen, hetzij belastend of ontlastend, om de beschuldigingen te bevestigen of te ontkennen”, eraan toevoegend dat het bevoegd was om relevante getuigen en betrokkenen te interviewen.

Het zei ook: “De bescherming van de reputatie van EU-instellingen vormt de kern van Olafs werk en is essentieel voor het behoud van het vertrouwen van EU-burgers in het bredere EU-project. Daarom worden alle berichten in de media over vermeende feiten die dit vertrouwen zouden kunnen ondermijnen, zeer serieus genomen door Olaf.”

READ  Maak risico's op het gebied van klimaat en cybercriminaliteit beter verzekerbaar: De Nederlandsche Bank

Het bureau heeft geen deadline gesteld om zijn onderzoek af te ronden, maar het gemiddelde onderzoek in 2021 duurde 25 maanden, wat betekent dat er tot medio 2024 geen conclusies mogen worden getrokken.

The Guardian heeft contact opgenomen met Kroes voor commentaar op het onderzoek van Olaf. Ze heeft eerder elk ongepast gedrag ontkend. In juli zei ze: “Ik had geen formele of informele functie bij Uber vóór die bepaalde datum van mei 2016”, verwijzend naar de maand waarin een vereiste om EU-goedkeuring te vragen om banen aan te nemen, afliep. Toen de bedenktijd in mei 2016 afliep, kondigde Uber haar al snel aan als voorzitter van de adviesraad voor overheidsbeleid.

Na de onthullingen in juli kreeg de Europese Commissie te maken met oproepen om een ​​onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen in te stellen, terwijl transparantie-activisten de EU-bestuurder beschuldigden van zelfgenoegzaamheid over het ‘draaideur’-systeem waarbij ambtenaren lucratieve banen krijgen in sectoren die ze vroeger reguleerden. Sociaal-democratische en groene Europarlementariërs vroegen de commissie om financiële sancties tegen Kroes te overwegen – in feite bezuinigingen op haar pensioen – als zou blijken dat ze niet integer had gehandeld.

De commissie heeft consequent geweigerd haar correspondentie met Kroes te bespreken, nadat ze had beloofd de ex-commissaris te schrijven om “opheldering” te krijgen over de beschuldigingen. “We zullen eventuele verdere stappen bepalen zodra Olaf zijn onderzoek heeft afgerond. Voordat de feiten bekend zijn, kan de Europese Commissie geen conclusies trekken. In de tussentijd blijven we samenwerken met Olaf’, staat in een verklaring.

The Guardian heeft contact opgenomen met Uber voor commentaar. De taxi-app merkte eerder op dat Kroes zijn adviesraad in 2018 had verlaten en zei dat het vervolgens nieuwe richtlijnen had geïntroduceerd over lobbyen, strengere eisen en toezicht.

READ  Het Nederlandse coronavirus nadert gemiddeld de 10.000; Het Govind-ziekenhuis nadert een totaal van 1.500