november 29, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Er worden minder nieuwe woningen gebouwd en er is geen verbetering in zicht

Foto: Depositphotos.com

De neergang in de bouw van nieuwe koopwoningen die voor het eerst werd opgetekend aan het einde van vorig jaar, zet zich voort, volgens onderzoek van de TU Delft.

In het eerste kwartaal van dit jaar, net 4.500 nieuwe koopwoningen werden voltooid en 5.500 werden gekocht – terug op het niveau van de financiële crisis van 2013, zegt de universiteit in een nieuw rapport.

Bovendien suggereren nieuwe bouwvergunningen geen verbetering op korte termijn. Gemeenten hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar minder bouwvergunningen afgegeven, waarbij de koopsector met 20% is afgenomen.

‘Het is zorgwekkend’, zegt woningmarkthoogleraar Peter Boelhouwer tegen NOS-radio. ‘Als er minder nieuwe woningen beschikbaar komen, heeft dat een negatief effect op de rest van de markt.’

Boelhouwer zegt ook dat de vraag naar de woningen die worden gebouwd, afneemt omdat ze duur zijn, vanwege de hoge bouwkosten en vanwege de locatie. ‘Gemeenten gaan voor dure stadsflats, maar ontwikkelaars willen aan de rand van de stad bouwen en krijgen daar niet de kans voor’, zegt hij.

Ontwikkelaars en investeerders hebben gewaarschuwd dat de overheidsbeperkingen op de hoeveelheid eigen-bewonerseigendom die zij kunnen bouwen, plus plannen om huurcontroles tot zo’n 90% van de huursector te verhogen, nieuwe projecten hard raken.

Het kabinet heeft aangegeven de huidige woningvoorraad in 2030 met 900.000 nieuwe woningen te willen vergroten. ‘Als je kijkt naar de bouwvergunningen voor de komende twee jaar, dan ziet het er niet goed uit’, zegt Boelhouwer.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

READ  Voice Theater ensceneert 'Kunst' in nieuw onderkomen Oudhollandse Kerk – Daily Freeman

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.