september 23, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Douglas Brouwer: Hollandse directheid

Nederlanders kunnen bot zijn. Openhartig zou je kunnen zeggen. Of misschien uitgesproken. Klinkt oprecht beter? Hoe zit het met kortaf? Brusque kan vaak zijn hoe het voelt, vooral voor een bezoeker.

Ik veronderstel dat de manier waarop je het fenomeen beschrijft afhangt van hoe je het ervaart.

De Nederlanders die ik tijdens mijn eerste weken in Nederland heb leren kennen, aarzelen niet om te zeggen wat ze op hun hart hebben. Als ze het denken, zullen ze het waarschijnlijk zeggen, wat een goede zaak kan zijn. Maar niet altijd.

Culturele stereotypering is in mijn ervaring bijna nooit een goed idee, maar sommige generalisaties over een cultuur zijn onvermijdelijk. Vorige maand schreef ik in mijn column over de Nederlanders en hun fietsen. Het is nauwelijks een veralgemening om te zeggen dat Nederlanders van hun fietsen houden terwijl er 24 miljoen zijn in een land met slechts 17 miljoen mensen.

Maar om te zeggen dat Amerikanen geobsedeerd zijn door wapens (met een vergelijkbare vergelijking tussen het aantal wapens en de grootte van de Amerikaanse bevolking) zou ons een ongemakkelijk gevoel kunnen geven. Toch lijkt er op zijn minst enige waarheid te schuilen achter de meeste generalisaties, inclusief die over Amerikanen en hun wapens. De meeste mensen die tijd in Nederland hebben doorgebracht, hebben meer dan één verrassend persoonlijke opmerking ontvangen.