december 9, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Den Haag vraagt ​​vrijstelling van EU-sancties tegen Rusland

Euromunten zijn te zien voor het weergegeven logo van Gazprom in deze afbeelding, genomen in Zenica, 21 april 2015. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

AMSTERDAM, 25 aug (Reuters) – De Nederlandse stad Den Haag zei donderdag dat het zou vragen om een ​​tijdelijke vrijstelling van EU-sancties tegen Rusland, omdat het moeite heeft om op tijd een vervanging te vinden voor haar contract met de Russische gasleverancier Gazprom.

Sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft opgelegd na de invasie van Oekraïne, verplichtten regeringen en andere overheidsinstanties om bestaande contracten met Russische bedrijven voor 10 oktober te beëindigen.

Voor Den Haag betekent dit dat het op zoek moet naar een nieuwe gasleverancier ter vervanging van zijn bestaande overeenkomst met Gazprom.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

De stad zei dat het in juni en juli een EU-brede aanbesteding hield, maar geen biedingen van potentiële leveranciers binnenhaalde.

Individuele gesprekken met leveranciers zouden zeker tot overeenstemming leiden, schreef wethouder Saskia Bruines in een brief aan de gemeenteraad, maar niet voor oktober. 10 termijn.

“We zullen tot 1 januari 2023 om een ​​ontheffing vragen voor onze huidige regeling om de leveringszekerheid te garanderen en de onderhandelingen te vergemakkelijken”, zei ze.

Bruines zei er vertrouwen in te hebben dat het uitstel zou worden verleend, aangezien Den Haag had voldaan aan de voorwaarde van tijdige aanbesteding zonder positief resultaat.

Ze voegde er echter aan toe dat elk nieuw contract op 1 januari ingaat. 1 zou aanzienlijk duurder zijn dan de huidige regeling van de stad met Gazprom.

READ  Carnaval Nederlands Hervormde Kerk groot succes

Een woordvoerder van de Europese Commissie kon niet direct commentaar geven op het rapport.

Den Haag is een van de vele Nederlandse gemeenten die een energiecontract hebben met Gazprom, maar geeft als eerste aan dat het om ontheffing van de sancties zal vragen.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Bart Meijer; Bewerking door Josie Kao

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.