juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse premier bezoekt volgende week het Witte Huis

De Nederlandse premier bezoekt volgende week het Witte Huis

De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende week dinsdag de Nederlandse premier Mark Rutte in het Witte Huis, zo maken de twee leiders bekend.

Bondgenoten in de NAVO-defensiealliantie, de twee leiders “zullen onze gezamenlijke inspanningen herbevestigen om de transatlantische veiligheid en economische welvaart te versterken”, aldus een verklaring van het Witte Huis donderdag.

Het voegde eraan toe dat het paar “onze standvastige steun aan Oekraïne zou bespreken in het licht van de meedogenloze aanvalsoorlog van Rusland”.

Nederland zal dit jaar een van de gastlanden zijn voor de “Democracy Summit”, een diplomatiek format geïnitieerd door Biden.

De top staat gepland voor 29-30 maart en zal worden voorgezeten door Biden, samen met de leiders van Costa Rica, Nederland, Zuid-Korea en Zambia.

Biden en Rutte zijn ook van plan te praten over hun “samenwerking op het gebied van strategische technologieën en hun gedeelde visie op een vrije en veilige Indo-Pacifische regio”, een uitdrukking die verwijst naar de inspanningen van China om zijn invloed uit te breiden.

De Nederlandse regering zei dat “ook verdere samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid zal worden besproken, evenals de versterking van de bilaterale handelsbetrekkingen.”

Volgens berichten in de media probeert Biden, die vrijdag de Japanse premier Fumio Kishida ontvangt, Nederland en Japan te overtuigen om zijn harde aanpak van het aan banden leggen van de Chinese technologiesector over te nemen.

Hij zou met name willen dat de twee landen, net als de Verenigde Staten, de export van geavanceerde computercomponenten en apparatuur voor het vervaardigen van chips naar China verbieden.

READ  'Geen getuigen' om MH17-verdachte te betrekken Nederlandse rechtbank verteld - Expat Guide to the Netherlands