January 24, 2021

De Nederlandse overheid is kritisch over het eigen Showa-restauratiebeleid

In Nederland is bewijzen dat de nazi’s kunstwerken van je familie hebben gestolen niet altijd voldoende om het terug te krijgen.

Afwijken van de regels in heel Europa is het beleid van de staat Weeg de nieuwsgierigheid af Gevestigde erfgenamen van de geplunderde kunst tegen de musea die ze bezitten. In sommige gevallen heeft de regering in het voordeel van musea beslist en besloten dat joden zuivere kunst niet mogen terugtrekken.

Het Nederlandse beleid kreeg te maken met juridische strijd en internationale druk. Nu voert een regeringscommissie die beschuldigd wordt van het evalueren van de staat van dienst op het gebied van het herstellen van gestolen kunst, de kritiek op.

Ontvang de dagelijkse editie van het Joods Nieuws per e-mail en mis nooit onze beste verhalen

De commissie, onder leiding van voormalig wetgever Jacob Gonstrom, bracht maandag haar eindrapport uit, in afwachting van een uitspraak in een Amsterdamse rechtbank over de poging van het Nederlandse museum om gestolen Wassily Kontinski ter waarde van $ 25 miljoen te behouden.

De 86 pagina’s tellend rapport, Getiteld “Struggling for Justice”, was een vroege leider in het oplossen van het probleem van gestolen kunst in Nederland, maar “zijn reputatie is beschadigd door een klein aantal weigeringen in de afgelopen jaren.”

Dit geeft aan dat de Nederlandse regering publiekelijk kritiek had geuit op de Nederlandse Wederopbouwcommissie, een adviesorgaan dat in 2002 door de regering is opgericht en die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland als pionier op het gebied van kunstrestauratie. De fractievoorzitter trad vorige week zonder commentaar af.

READ  Nieuwe Govt-19-stam in India: het verbod op vluchten vanuit het VK is verlengd tot 7 januari

De ontkenning van Kantinski is tot dusver het best bekende geval. In 2013 oordeelde het panel dat het Stadeljik Museum zijn “schilderij met huizen” niet hoefde terug te roepen, ook al was het gestolen uit de familie van Irma Klein, een overlevende van de Holocaust.

Het panel haalde onder meer het “algemeen belang” aan bij het organiseren van de tentoonstelling en zei niets over het aanbieden van Klein’s familiereünie in plaats van schilderen. De groep schreef dat het schilderij ‘een belangrijke plaats inneemt in de collectie van het Stetelijk Museum’.

De Zuid-krant Dagelijks in Duitsland Werd belachelijk gemaakt Het argument van het panel betekent kort gezegd dat “het rendement erg mooi is”. De familie heeft een rechtszaak aangespannen en een vonnis wordt verwacht op 16 december.

Gonstam hoopt dat de rechtbank een oordeel velt over het museum.

“Als je de juiste eigenaar hebt, moet je voor de restauratie zorgen”, zei hij Zei Een Nederlandse krant deze week.

Het Konstam-rapport somt een aantal bijkomende problemen op bij de Nederlandse herstructurering, waaronder het uitblijven van “structureel onderzoek naar hulpbronnen”. Washington Principles of Nazi-Seized Art – Een belangrijk document dat in 1998 is geratificeerd door 44 landen, waaronder Nederland.

De ervaring leert dat het herstructureringsproces niet adequaat is, dat het “te systematisch” is en dat de eisers “niet gevoelig genoeg” zijn gezien hun emotionele betrokkenheid.

Alfred Hammerstein, voorzitter van de Nederlandse Wederopbouwcommissie sinds 2016, Ontslag genomen Vorige week. Hij weigerde te zeggen waarom hij aftrad.

In de afgelopen 18 jaar heeft de Nederlandse Wederopbouwcommissie 163 uitspraken gedaan over individuele claims, waarvan 79 of 48% volledig is onderschreven. Nog eens 19 claims werden gedeeltelijk bevestigd en 39% werd afgewezen.

READ  Indiase mannen staan ​​op de 4e plaats in 2020 en vrouwen op de 9e plaats in de FIH-ranglijst

In het rapport stond dat eisers “langzaam” genoten van het werk van de commissie.

In een verklaring verwelkomde de Federale Joodse Raad van Nederland het Gonstam-rapport en zei dat de aanbevolen aanpak “eenvoudiger, gevoeliger en redelijker” was dan die van het Nederlandse Wederopbouwcomité.