april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse koning geeft opdracht tot onderzoek naar de koloniale geschiedenis van het koningshuis

De Nederlandse koning geeft opdracht tot onderzoek naar de koloniale geschiedenis van het koningshuis.

De rol van het koningshuis in het koloniale verleden van Nederland wordt onderwerp van een onafhankelijk onderzoek, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) in opdracht van koning Willem-Alexander.

Het onderzoek, dat naar verwachting drie jaar zal duren en de periode van het einde van de 16e eeuw tot het ‘postkoloniale’ heden zal bestrijken, zal worden uitgevoerd door drie Nederlandse historici en een mensenrechtenspecialist, aldus de RVD zonder verder in detail te treden.

Om historische feiten en ontwikkelingen te begrijpen en de impact ervan op mensen en gemeenschappen zo duidelijk en eerlijk mogelijk te zien, moet men volgens de koning een goed begrip hebben van het verleden.

De Nederlandse regering is van plan later deze maand excuses aan te bieden voor haar medeplichtigheid aan slavernij tijdens het koloniale verleden van het land. Het is ook van plan om ongeveer 200 miljoen euro ($ 210 miljoen) te besteden aan een fonds dat het bewustzijn van de medeplichtigheid van de koloniale macht aan slavernij vergroot, evenals 27 miljoen euro aan de opening van een slavernijmuseum.

De aankondiging is een reactie op de aanbeveling van een adviespanel van vorig jaar dat de regering de rol van de transatlantische slavenhandel bij misdaden tegen de menselijkheid erkent.

Eerder dit jaar verontschuldigde De Nederlandsche Bank zich voor haar betrokkenheid bij de slavenhandel en kondigde aan initiatieven te zullen steunen om het publieke bewustzijn van slavernij te vergroten en de negatieve effecten ervan te verminderen.

READ  Voetbal-Nederlandse naam debuut keeper, Diatta vervangt Mane voor Senegal

Vanaf de 17e eeuw tot het einde van de 19e eeuw, toen de slavernij in Nederland werd afgeschaft, speelden de Nederlanders een belangrijke rol in de wereldwijde slavenhandel.