In Nederland blijven er dagelijks zo’n 700.000 broden in de schappen liggen. Ze komen meestal in veevoer terecht.
Maar drie bakkers in de oostelijke stad Westervoort hebben een manier gevonden om overtollig brood te recyclen voor menselijke consumptie, waarbij eerst mogelijke allergenen worden verwijderd.
“Sesamzaadjes, noten, alles met vlees, dierlijke eiwitten gaan allemaal aan de kant. En de rest leggen we op stapels en dat gaat zo de machine in”, legt Paul Berntsen, eigenaar Bakkersgrondstof, uit.
Ongeveer 20-30% van het oude brood kan worden gerecycled. Het is uitgedroogd en fijngemalen. Zo ontstaat er weer zuurdesem, dat de bakkers vervolgens aan hun nieuwe deeg kunnen toevoegen.
Het project, dat EU-subsidies ontvangt, recyclet 10.000 kilo brood per jaar, maar het doel is om naar 100.000 kilo te gaan.
Natuurlijk is het één ding om brood te recyclen, maar iets heel anders om mensen ervan te overtuigen het te eten.
“Consumenten vinden het idee om oud brood te gebruiken voor nieuw brood nogal ingewikkeld”, legt Rob Besseling van Top Bakkers uit, “dus ik denk dat het makkelijker is voor een cateraar om dit brood te kiezen. En dat dit uiteindelijk gepresenteerd wordt aan de gasten in de bedrijfsrestaurant, ze proeven het en denken dan “wat leuk, wat lekker.”
De bakkers zeggen dat cafés en restaurants tot nu toe erg open stonden voor het idee.
Bekijk de video in de speler hierboven.
More Stories
De Nederlandse overheid heeft geen inzicht in de blootstelling van omwonenden aan chemicaliën: Gezondheidsraad
Foto's: Cadetten Stilte Nederlands | Altamont onderneming
De Oostenrijkse skigigant Hirscher komt terug onder de Nederlandse vlag