maart 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De gesloten Nederlandse smelterij van Nyrstar stimuleert zinkstieren

  • Energie ongeveer 80% van de productiekosten voor zink – Macquarie
  • De grootste impact zal zijn op de LME-zinkvoorraden – Bank of America

LONDEN, 17 aug (Reuters) – Verwachtingen van diepere productiebeperkingen in Europa, tekorten en afnemende voorraden nadat hoge energiekosten Nyrstar ertoe dwongen haar zinksmelter in Nederland te sluiten, hebben de prijsvooruitzichten voor zink versterkt.

Hogere prijzen van zink, gebruikt om staal te verzinken, betekenen hogere kosten voor staalproducenten en voor staalverbruikers in de auto-, bouw- en infrastructuurindustrie.

Door de beslissing van Nyrstar (NYR.BR) om de Budel-smelter te sluiten, steeg het zink op de London Metal Exchange dinsdag tot $ 3.819 per ton, het hoogste niveau sinds 9 juni en een stijging van 24% sinds half juli. Begin maart bereikte het een record van $ 4.896 per ton. Lees verder

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

De prijzen stegen vorige week nadat Glencore (GLEN.L), Europa’s grootste zinkproducent, zei dat de hoge stroomprijzen de productie “zeer uitdagend” maakten. Lees verder

Vorig jaar noopten de stijgende stroomprijzen Nyrstar ertoe om de productie in haar drie Europese zinksmelters – Budel in Nederland, Balen in BelgiĆ« en Auby in Frankrijk, tot 50% te verminderen.

Budel, met een productiecapaciteit van 315.000 ton, wordt vanaf september verzorgd. 1. lees meer

“De krapte op de marges van de Europese zinksmelter betekent verdere bezuinigingen in Europa en tekorten. De prijzen gaan omhoog”, aldus een portefeuillebeheerder bij een fonds voor natuurlijke hulpbronnen.

Volgens analisten van Macquarie is energie goed voor ongeveer 80% van de productiekosten van zink in Europa, vergeleken met historische gemiddelden van 50%.

READ  Kenia: Vermoedelijke regeringsgetuige nu in moord op Nederlandse tycoon

Naar schatting zal Europa dit jaar tot 15% van de wereldwijde zinkvoorraden produceren, die geschat worden op ongeveer 14 miljoen ton.

Maar een groot deel van deze productie is verliesgevend, wat al heeft geleid tot productieverlagingen op jaarbasis van 140.000-170.000 ton.

“De verliezen aan zinkproductie in Europa zijn groter dan de vraagverliezen. Handelaren zullen gedwongen worden om metaal uit het LME-systeem te halen. Dit is waar het de grootste en meest directe impact zal hebben”, aldus Bank of America-analist Michael Widmer.

De zinkvoorraden in de LME-geregistreerde magazijnen, met 75.000 ton, zijn sinds april met 75% gedaald als gevolg van trekkingen om tekorten op te vangen. Geannuleerde warrants – metaal bestemd voor levering – met 35% suggereren dat nog eens 26.450 ton het systeem zal verlaten.

De kans dat topproducent China het tekort in Europa goedmaakt, is klein.

“De zinkmarkt in China is de afgelopen maanden aanzienlijk krapper geworden als gevolg van de tegenvallende geraffineerde productie in de eerste helft van 2022 en de trage zinkimport uit de rest van de wereld”, zeiden analisten bij Citi in een notitie.

“Deze realiteit suggereert dat China geen zinvolle zinkexportcapaciteit heeft om de tekorten van ex-China op te lossen. Havencongestie en hoge vrachtkosten zullen de zinkzendingen blijven frustreren en vertragen.”

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Pratima Desai; bewerking door Barbara Lewis

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.