april 18, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Europese Politieke Gemeenschap is een goed idee – POLITICO

Edi Rama is de premier van Albanië. Mark Rutte is premier van Nederland.

Toen Rusland op 24 februari zijn brute invasie van Oekraïne lanceerde, werd Europa plotseling wakker en realiseerde zich dat vrede op het continent niet gegarandeerd is. Deze ongekende en ongerechtvaardigde oorlog is een aanval op de internationale rechtsorde en vormt als zodanig een bedreiging voor onze eigen vrijheid en veiligheid.

Met deze oorlog hoopte de Russische president Vladimir Poetin verdeeldheid te zaaien tussen de landen van Europa, maar in feite bereikte hij het tegenovergestelde. We zijn verenigd – niet alleen de leden van de Europese Unie, maar alle Europese landen.

We zullen alles doen wat in onze macht ligt om Oekraïne te helpen zijn volledige soevereiniteit en territoriale integriteit terug te krijgen, en we zullen de wederopbouw ondersteunen. Maar het feit is dat de niet-uitgelokte agressie van Rusland ons ook allemaal dwingt om een ​​aantal fundamentele zaken te heroverwegen over dit continent dat we allemaal delen, en hoe we onze democratie en gemeenschappelijke waarden het beste kunnen beschermen. De noodzaak van een krachtige, voortdurende, eensgezinde Europese reactie is duidelijk.

Daarom steunen wij volledig het voorstel van de Franse president Emmanuel Macron voor een Europese Politieke Gemeenschap (EPC).

De EPC moet een plaats zijn waar alle democratische Europese landen gemeenschappelijke zorgen en uitdagingen kunnen bespreken en oplossingen kunnen bedenken. Het moet niet worden gedreven door bureaucratie, maar door flexibiliteit. Het moet niet worden geleid door vaste agenda’s, maar door prioriteiten die ons allemaal aangaan – inclusief de oorlog in Oekraïne, energieafhankelijkheid en voedselzekerheid.

READ  "De Nederlandse regering staat Novak Djokovic toe om te komen en wij zullen die richtlijnen volgen."

We hebben een platform nodig dat niet overlapt met de sterke regionale organisaties die we al in Europa hebben of het goed gestructureerde proces van toetreding tot de EU voor kandidaat-lidstaten vervangt. De EPC moet een werkruimte zijn waar we elkaar kunnen ontmoeten en zaken kunnen doen, of we nu lid zijn van de EU of niet.

We kijken erg uit naar onze eerste ontmoeting in de prachtige stad Praag op 6 oktober. En we zijn ervan overtuigd dat er vanaf het begin een belangrijke en ambitieuze agenda moet worden besproken.

Ten eerste zien we een groot potentieel voor het uitbreiden en integreren van de energie- en transportnetwerken van ons continent; en in de EPC kunnen we bespreken hoe we kunnen werken aan een onderling verbonden en klimaatneutraal energiesysteem in Europa. Prioriteit geven aan investeringen in Europese energieproductie zal verder helpen om volledige onafhankelijkheid van de Russische energie-export te garanderen, terwijl alle Europese landen natuurlijk moeten werken om de stijging van de energieprijzen op korte termijn aan te pakken.

Tegelijkertijd blijft de klimaatcrisis een van de grootste uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd – we zien dit elke dag op ons continent. Als zodanig moeten we coördineren, onder meer om de ambitie te bevorderen die op de COP26 van Glasgow is uitgesproken over de financiering van de klimaatadaptatie van ontwikkelingslanden.

Een andere grote uitdaging is cybersecurity. Al onze landen worden geconfronteerd met cyberdreigingen en we moeten onze collectieve cyberweerbaarheid vergroten door samen te werken om onze instellingen en netwerken te beveiligen.

Naast deze uitdagingen moeten we ook investeren in een positieve agenda voor onze gemeenschappelijke toekomst.

READ  VS ontmoeten Nederlanders in laatste re-match op WK 2023

Dat betekent in de eerste plaats investeren in onze jeugd. Daarom moeten we het hebben over pan-Europees hoger onderwijs, onderzoeks- en innovatiecapaciteiten, concurrentievermogen en duurzaamheid — en dat moeten we eerder vroeger dan later doen. We moeten uitwisselingen met jongeren en samenwerking tussen universiteiten blijven bevorderen, en we kunnen de EPC gebruiken om beste praktijken op dit gebied uit te wisselen.

Ten slotte moeten we ook bespreken hoe we de intra-Europese handel kunnen verbeteren. We hebben een robuust kader nodig voor economische groei en sociale convergentie voor alle delen van Europa. Het is van cruciaal belang dat we regionale en subregionale economische samenwerkingsinitiatieven ondersteunen en investeren in regionaal vervoer en handelsconnectiviteit.

De EPC biedt ons een cruciale kans om onze gedeelde uitdagingen het hoofd te bieden. Europa moet zijn eigen toekomst vormgeven, en de enige manier om dat te doen is door samen te werken als democratische leden van de Europese familie. Samenwerken maakt ons sterker, veiliger en welvarender. Laten we dus in Praag een forum opzetten dat inclusief en effectief is.

U kunt op ons rekenen om dit te helpen realiseren.