maart 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De beroemdste neushoorn uit de geschiedenis krijgt de schijnwerpers in de nieuwe Nederlandse tentoonstelling

Clara had een voorliefde voor hooi, brood en het trekken van een menigte. Deze vrouwelijke neushoorn was zo’n sensatie in de 18e eeuw dat nieuwsgierige mensen in heel Europa stroomden om haar te zien.

Een nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam herbekijkt de bijzondere geschiedenis van dit iconische dier. De tentoonstelling, getiteld Clara de neushoorn, brengt het leven en de invloed van deze bijna drie ton zware kolos in kaart.

Clara was nog maar een paar maanden oud toen haar moeder werd gedood door jagers in de buurt van Assam, in het noordoosten van India. Ze werd toen opgevangen door de regiodirecteur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die haar opvoedde als elk ander huisdier. Hij nam haar zelfs tijdens de maaltijden mee naar de woonkamer om indruk te maken op zijn gasten.

Een van hen, Douwe Mout Van der Meer, was zo ingenomen met het zoogdier dat hij besloot Clara te kopen en haar mee te nemen naar Nederland. En zo begon de “rhinomanie” die Europa overspoelde tussen 1741 en 1758.

Gedurende deze tijd begon Clara aan een grote Europese tournee, vakkundig georkestreerd door Douwe Mout Van der Meer. Deze kapitein van de Oost-Indische Compagnie werd een echte showman en verzilverde elke verschijning van zijn sterneushoorn.

Leden van de Pruisische koninklijke familie, waaronder Frederik II zelf, stroomden toe om het schepsel te bewonderen, net als geleerden als de wiskundige Maupertuis en de schilder Jean-Baptiste Oudry. In 1749 schilderde Oudry een levensgroot portret van Clara, een van de hoogtepunten van de tentoonstelling van het Rijksmuseum.

READ  De hartvormige Nederlandse oven van Drew Barrymore is bijna te schattig om te gebruiken

Bezoekers van Clara de neushoorn kunt u tal van werken ontdekken die Clara vertegenwoordigen uit privécollecties, die nog nooit eerder zijn tentoongesteld. Onder hen zijn vijf tekeningen van de Duitse kunstenaar Johann Elias Ridinger en een klok met een bronzen beeldje van Clara gemaakt door Jean-Joseph de Saint-Germain rond 1750.

“Bijna elke afbeelding (die te zien is) toont Clara, maar we wilden de manier waarop de neushoorn wordt getoond variëren, met verschillende materialen”, vertelde conservator van het Rijksmuseum Gijs van der Ham. De Kunstkrant.

Deze tentoonstelling is ook een gelegenheid voor bezoekers om na te denken over de manier waarop dieren worden behandeld in de huidige samenlevingen. Clara leefde het grootste deel van haar leven in gevangenschap en heeft nooit een andere neushoorn gezien. Ze moest bijna twee decennia van constant toeren op de wegen van Europa doorstaan. Dit staat ver af van de luxueuze – en bevoorrechte – levensomstandigheden van de panda’s die China regelmatig uitleent aan vele dierentuinen over de hele wereld, om zijn ‘zachte kracht’ te versterken.

“Clara is een onderwerp dat betekenis heeft voor de huidige samenleving”, zegt Gijs van der Ham tegen de gespecialiseerde media.

“Het gaat over biodiversiteit, over de manier waarop mensen met dieren omgaan. De neushoorn is nu een symbool van een dier dat wordt bedreigd door de mensheid.”

De Clara de neushoorn De tentoonstelling loopt tot 15 januari 2023 in het Rijksmuseum in Amsterdam. – AFP