juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De aspirant-investeerder probeert de Koninklijke Nederlandse schelp te doorbreken

De aspirant-investeerder probeert de Koninklijke Nederlandse schelp te doorbreken

Door Scott Dewey en Laura Hurst Op 27-10-2021

(Bloomberg) – Activistische investeerder Dan Loeb heeft een positie gecreëerd bij Royal Shell PLC en dringt aan op het opbreken van het energiebedrijf omdat het duurzame energie omarmt en tegelijkertijd olie en gas blijft pompen.

Loeb’s Third Point LLC heeft voor 750 miljoen dollar aan aandelen verworven, wat overeenkomt met 0,4% van het bedrijf, volgens iemand die bekend is met de zaak. Het bedrijf zei woensdag in een brief aan investeerders dat Shell er baat bij zou hebben om zijn activiteiten op het gebied van vloeibaar aardgas, hernieuwbare energie en marketing op te splitsen tot een volwaardige entiteit. Dit scheidt het van Shell’s oude energieactiviteiten, die upstream-, raffinage- en chemische activiteiten omvatten.

De poging om het 188 jaar oude Anglo-Nederlandse oliebedrijf met een marktkapitalisatie van zo’n 190 miljard dollar op te breken, is de motor van de aspirant-investeerder. De succesvolle volmacht voor het selecteren van nieuwe bestuurders voor 1 is binnen een jaar na het houden van de wedstrijd gekomen. Het bestuur van ExxonMobil Corporation zegt dat het bedrijf geen actie heeft ondernomen tegen klimaatverandering.

Lope stelt dat de afgelopen twee jaar moeilijk zijn geweest voor de aandeelhouders van Shell, een grote dividendverlaging en een veel gepubliceerd bevel van een Nederlandse rechtbank om het bedrijfsmodel te wijzigen. In feite waren het twee moeilijke decennia voor aandeelhouders, met een jaarlijks rendement van slechts 3%.

“Shells team en management nemen wraak en proberen ‘alles te doen’. Zoals het spreekwoord zegt, je kunt niet alles zijn voor alle mensen”, aldus Loeb in de brief. Een ongelukkige gemeenschap die wil zien. “

READ  Gelikte Hollandse schotel Black Sticks brute reality check op WK hockey heren

Shell’s inkomsten

Lope zei dat het al een eerste engagement met het bedrijf is begonnen en hoopt dat het team en het management een plan zullen ontwikkelen om zijn decorbonisatiedoelen te bereiken en tegelijkertijd het rendement voor de aandeelhouders te verbeteren.

Walt Disney Co., Sony Group Corp. En Lope heeft publiekelijk wijzigingen voorgesteld in enkele van ’s werelds grootste en hoogste bedrijven, waaronder Nestle SA.

Shell, dat donderdag de resultaten over het derde kwartaal bekendmaakte, bevestigde dat haar Investor Relations Committee voorbereidende gesprekken heeft gevoerd. “Shell verwelkomt een open dialoog met alle belanghebbenden, inclusief het derde punt”, staat in een verklaring. “We zullen met hen in gesprek gaan.”

De Amerikaanse certificaten van Shell stegen met 3,9% in de handel in New York. Het is klasse B, de aandelen die in Londen worden verhandeld, zijn dit jaar met 40% gestegen.

Lope zei dat de schaal een van ’s werelds goedkoopste grote hoedenaandelen is. Hij merkte op dat ondanks het feit dat het activa van hoge kwaliteit en een stabiele bedrijfsmix heeft, het met 35% korting op de meeste metingen wordt verhandeld aan zijn tegenhangers Exxon en Chevron Corp.

‘Onregelmatige, tegenstrijdige’ strategieën

Hij stelt dat dit komt omdat het zoveel concurrerende partners heeft en het in zoveel richtingen duwt dat het “een irrelevante, tegenstrijdige strategie is om te proberen meerdere belangen te bevredigen, maar niet om iemand tevreden te stellen.”

Dat is de reden waarom het opsplitsen van het bedrijf logisch is, zei Lope. Een op zichzelf staand legacy-energiebedrijf kan zich als een complete entiteit concentreren op het verlagen van de kosten, het verkopen van activa en het terugkrijgen van geld aan aandeelhouders.

READ  The Dutch opent deze week een broodjeszaak Pennsport

Tegelijkertijd wordt verwacht dat LNG, dat hij de energietransformerende activiteiten van Shell noemt, tegen 2022 meer dan $ 25 miljard aan hernieuwbare energiebronnen en marketingactiviteiten zal genereren vóór rente, belastingen, afschrijvingen en schulden. Volgens Lope, zelfs als het slechts ongeveer 40% van zijn bedrijf uitmaakt, kan het nog steeds de bedrijfswaarde van het bedrijf waard zijn.

Hij zei dat het energieconversiebedrijf actief zou kunnen investeren in hernieuwbare en andere koolstofreducerende technologieën.

“Het volgen van zo’n gedurfde strategie zal leiden tot een versnelling van de CO2-reductie en een aanzienlijke verhoging van het rendement voor aandeelhouders, een overwinning voor alle aandeelhouders”, zei hij in de brief.

Nederlandse rechtbank

Shell is bekritiseerd door activisten, de rechtbanken en haar eigen investeerders vanwege haar rol in klimaatverandering. In mei oordeelde een Nederlandse rechtbank dat het bedrijf zijn CO2-uitstoot tegen het einde van het decennium met 45% moet verminderen, wat buiten Shells eigen plannen lag.

De oliemaatschappij is bezweken onder druk om de uitstoot te verminderen, waardoor Shell meer gas, minder olie en hernieuwbare investeringen zal verhogen door te stemmen voor een energieconversiestrategie. Toch is dat voor sommige beleggers misschien niet genoeg. Dinsdag zei het grootste pensioenfonds van Nederland, een voormalige bondgenoot van Shell, dat het zijn fossiele brandstoffen zou uitsluiten.