maart 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

CES erkent de draagbare technologie van een Nederlands bedrijf voor bouwmanagement

Veiligheidshelmen met volgsensoren. Slimme laarzen en horloges. Brillen die vensters openen naar augmented reality. Exoskeletten die gebruikersstress verlichten. Dit zijn enkele van de draagbare technologieën die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld om bouwplaatsen veiliger en efficiënter te maken voor werknemers en supervisors.

Eerder deze maand, TokenMeeen in Nederland gevestigd bedrijf, ontving de Innovatie Award voor draagbare technologie op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Het product van het bedrijf biedt bouwmanagers een real-time oplossing voor het volgen van mensenmassa’s en bedrijfsmiddelen via energiezuinige, locatiebewuste radio- en RFID-tags (radiofrequentie-identificatie) en meerdere sensoren waarmee gegevens worden verwerkt met op de cloud gebaseerde kunstmatige intelligentie.

De technologie van TokenMe omvat ultrabrede band voor aanwezigheids- en tijdstempelcommunicatie, het Low Power Wide Area Networking (LoRaWAN)-protocol voor eenvoudige installatie van batterijgevoede ontvangers, genaamd ankers, WiFi en PoE voor installatie in bestaande infrastructuren, Near-Field Communication ( NFC)-protocollen voor draadloze en veilige identificatie, omgevingssensoren en RFID-ID-stickers en draadloos opladen met Qi-opladers.

Lichaamssensoren verzenden gegevens

Gegevens die zijn vastgelegd door draagbare sensoren worden verzameld door ankers die de informatie naar een database sturen voor verwerking door de AI-engine.

De technologie werkt als volgt: werknemers of bezoekers op de bouwplaats dragen slimme badges of helmlabels, tokens genaamd, die gegevens over de tijd, locatie en beweging van mensen naar ankers sturen die strategisch rond de locatie zijn gemonteerd.

De tags van 45x45x12 millimeter hebben een bereik tot 50 meter en een operationele batterijduur van 500 dagen. Ze zijn uitgerust met Bluetooth- en UWB-volgsensoren, een 6-assige bewegingssensor en een temperatuursensor. De ankers van 150x66x42 mm hebben elk een bereik van 500 m²; draadloze connectiviteit met UWB, BLE, WiFi-Mesh en LoRaWAN; en is uitgerust met sensoren voor temperatuur, vochtigheid, luchtkwaliteit en bewegingsdetectie.

READ  Okarche komt Nederlandse, Spartaanse cirkelzagen tegen bij TOC

De ankers sturen deze jobsite-informatie naar een eigen clouddatabase die de gegevens verwerkt via een AI-engine om projectmanagers en andere geïnteresseerde partijen een dashboard te bieden met grafieken, visuals en observaties over taakvoltooiingen. Bewegings- en interactietriggers kunnen worden voorgeprogrammeerd als waarschuwingen en alarmen.

De dashboardinformatie kan ook helpen bij de toekomstplannen van supervisors en aannemers.

Als communicatiemiddel kunnen de aanwezigheids- en toegangsbewakingsgegevens van TokenMe worden geïntegreerd in klassieke systemen om flexibele applicatieprogrammeerinterfaces en triggers te leveren om zinvolle en representatieve gegevens te genereren, aldus het bedrijf. De technologie heeft een UWB-frequentiebereik tussen 3,1 en 10,6 GHz en een zendbereik tussen 10 en 200 meter, afhankelijk van de toepassing. De plaatselijke nauwkeurigheid ligt tussen 0,33 en 1,64 ft en heeft een lage gevoeligheid voor interferentie.