december 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Carol Todd maakt zich zorgen dat de Nederlandse man die dochter Amanda lastigviel, zijn straf niet uitzit

Carol Todd maakt zich zorgen dat de Nederlandse man die is veroordeeld voor het lastigvallen en afpersen van haar tienerdochter Amanda, die later stierf door zelfmoord, mogelijk geen van de 13 jaar gevangenisstraf uitzit die hem door een rechtbank in British Columbia is opgelegd.

Todd zegt dat ze bij de start van het BC Supreme Court-proces voor Aydin Coban afgelopen juni wist dat zijn straf zou worden omgezet zodra hij terugkeerde naar Nederland.

Maar Todd zegt dat pas een Nederlandse verslaggever contact met haar opnam nadat Coban in augustus was veroordeeld, dat ze hoorde dat hij de Canadese straf misschien niet zal uitzitten omdat een Nederlandse rechtbank hem al een maximumstraf had opgelegd voor soortgelijke misdaden begaan rond de tijd dat hij hem lastig viel. Amanda.

Coban werd in 2014 veroordeeld tot bijna 11 jaar voor misdaden waarbij meer dan 30 jongeren betrokken waren, en in 2017 werd hij uitgeleverd aan Canada om te worden aangeklaagd in verband met Amanda, waaronder afpersing, intimidatie en verspreiding van kinderpornografie.

Een informatieblad van het Nederlandse ministerie van Justitie zegt dat Nederlandse gevangenen die naar huis worden gestuurd nadat ze in het buitenland zijn veroordeeld, ofwel de gevangenisstraf kunnen krijgen die ze in Nederland zouden hebben gekregen, of dat de gevangenisstraf wordt voortgezet en volledig wordt uitgezeten.

Maar er staat dat een vervolgstraf “nooit hoger mag zijn dan de strafmaximum voor het betreffende misdrijf in Nederland.”

Todd zegt dat de Nederlandse verslaggever met advocaten heeft gesproken die zeiden dat de Nederlandse wet ook bepaalt dat wanneer iemand wordt veroordeeld en veroordeeld en vervolgens schuldig wordt bevonden aan hetzelfde soort misdrijf in dezelfde periode, de bestaande straf van toepassing is.

READ  Leeds voert gesprekken met 22-jarige Nederlandse ster gekoppeld aan Arsenal

Ze zegt dat het “hartverscheurend” is om te weten dat Coban zijn Canadese straf misschien niet achter de tralies zal uitzitten, maar ze herinnert zichzelf eraan dat het proces volgens de Canadese wet een “goed doel” heeft gediend door een precedent te scheppen voor het veroordelen van degenen die kinderen online uitbuiten.

Tijdens het negen weken durende proces van Coban in BC hoorde de rechtbank dat hij 22 aliassen gebruikte om Amanda gedurende twee jaar lastig te vallen, te beginnen toen ze 12 jaar oud was.

Tijdens het proces hoorde Coban zijn dreigementen om foto’s te sturen van Amanda die haar borsten blootlegde aan haar vrienden, familie en schoolbestuurders, tenzij ze gehoor gaf aan zijn eisen om seksuele “shows” op te voeren voor een webcamera.

Amanda was 15 toen ze in oktober 2012 een einde aan haar leven maakte in haar huis in Port Coquitlam, BC, weken nadat ze een video had gepost met behulp van flashcards om te beschrijven dat ze werd gekweld door een online roofdier.

Het uitspreken van het vonnis op 1 oktober. Op 14 zei rechter Martha Devlin dat ze Amanda’s stem had gehoord.

“Ik heb rekening gehouden met Amanda’s woorden zoals uitgedrukt door haar video en door berichten die ze stuurde toen ze nog leefde”, zei Devlin tegen de rechtbank.

“Ze kon niet ontsnappen aan de afbeeldingen of video’s. Het was een ‘nooit eindigend verhaal’,” zei ze, citerend uit Todds beschrijving van haar beproeving in de video.

Todd zegt dat haar dochter dit weekend 26 zou zijn geworden, net op het moment dat Coban terug naar zijn land wordt vervoerd om de rest van zijn straf uit te zitten.

READ  Nederlands bevolkingsonderzoek naar mesothelioom onthult impact van asbestverboden

Het proces hoorde dat hij binnen 45 dagen na zijn Canadese veroordeling, die volgende week valt, moet worden teruggenomen en vanaf woensdag zegt het ministerie van Justitie dat hij niet was teruggestuurd.

Dit rapport van The Canadian Press werd voor het eerst gepubliceerd in november. 24, 2022.

DOE MEE AAN HET GESPREK

Gesprekken zijn meningen van onze lezers en zijn daaraan onderworpen Gedragscode. The Star onderschrijft deze meningen niet.