oktober 5, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bussen vervoeren 400 asielzoekers uit smerig Nederlands kamp

DEN HAAG, Nederland (AP) – Autoriteiten hebben zo’n 400 asielzoekers overgebracht van een geïmproviseerd kamp buiten een overvol opvangcentrum voor migranten in het noordoosten van Nederland, nadat een vernietigend rapport de plek waar honderden mensen ruw sliepen een gevaar voor de gezondheid noemde.

Leon Veldt, een woordvoerder van de regeringsorganisatie voor huisvesting van asielzoekers, zei zaterdag dat de migranten ’s nachts zijn overgebracht naar alternatieve accommodaties op andere locaties.

De verhuizing kwam nadat een team van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd het smerige, tijdelijke kamp in het dorp Ter Apel bezocht en zei dat er “een ernstig risico was op uitbraken van infectieziekten als gevolg van het totale gebrek aan hygiëne”.

Een dag eerder werden 150 mensen overgebracht naar twee sporthallen in een centrale stad om de crisis te verlichten die deze week zo’n 700 mensen buiten het overvolle centrum heeft zien slapen. Voorstanders van vluchtelingen vergeleken de situatie met overvolle kampen in Griekenland en Italië, die veelvoorkomende eerste bestemmingen zijn van asielzoekers in Europa.

In een sporthal bij centrum Ter Apel is deze week een baby van 3 maanden oud overleden en de autoriteiten doen onderzoek naar de doodsoorzaak. Twee mannen werden naar het ziekenhuis gebracht, een voor een hartaanval en een andere voor diabetes die wekenlang onbehandeld was gebleven.

De omstandigheden waren zo slecht dat de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen er donderdag een team naartoe stuurde, de eerste inzet van de hulpverleningsorganisatie in Nederland.

Minister-president Mark Rutte zei zich vrijdag te schamen voor de taferelen in Ter Apel. Vrijdagavond kondigde de regering-Rutte een reeks maatregelen aan om de huisvestingscrisis van asielzoekers in het land te verlichten.

READ  Nederlandse fotograaf documenteert Oman's 'renaissance' jaren |

Ze omvatten het tijdelijk beteugelen van gezinsherenigingen van vluchtelingen en het aantal aankomende migranten dat voor Nederland is bestemd in het kader van een overeenkomst uit 2016 tussen de Europese Unie en Turkije.

De regering zei ook samen te werken met lokale gemeenten om meer huizen te creëren voor mensen die de vluchtelingenstatus krijgen, zodat ze sneller uit de asielzoekerscentra kunnen verhuizen, waardoor er ruimte vrijkomt voor nieuwkomers.

Het Nederlandse leger kreeg de opdracht om een ​​nieuw kamp op te zetten voor mensen die wachten op de registratie van asielaanvragen in het centrum van Ter Apel.

Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, juichte de stappen toe: “Met de aangekondigde maatregelen kan het aanmeldcentrum in Ter Apel hopelijk snel worden ontlast. Tegelijkertijd zijn er nog onvoldoende plaatsen beschikbaar om iedereen te huisvesten.”

Terwijl veel Nederlandse dorpen en steden onderdak hebben aangeboden aan Oekraïners die de oorlog in hun land zijn ontvlucht, is de ontvangst voor asielzoekers uit andere landen dun gezaaid. De meeste mensen die in Ter Apel aankomen, zijn Syriërs die de burgeroorlog van hun land ontvluchten.

____

Volg de berichtgeving van AP over migratieproblemen op https://apnews.com/hub/migration

Copyright 2022 The Associated Press. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet zonder toestemming worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.