december 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Britse prijzen dalen door Noorse export, Nederlandse prijzen stijgen door sterke vraag

De Britse groothandelsprijzen voor gas daalden dinsdagochtend toen de Noorse export toenam en de windenergieproductie sterk bleef, terwijl de Nederlandse prijzen stegen vanwege de grotere vraag.

In Groot-Brittannië daalde het gascontract voor onmiddellijke levering met 43 pence tot 107 pence/therm tegen 0931 GMT, terwijl het contract voor levering de volgende dag met 130 pence daalde tot 110 pence/therm.

De nominatie voor de gasexport van Noorwegen naar Groot-Brittannië is dinsdag gestegen, waardoor de prijzen in het VK onder druk kwamen te staan.

“Het minimale Noorse onderhoudsschema maakt nog meer export naar het VK mogelijk, dat momenteel voldoende wordt bevoorraad – een ander bearish signaal voor spotprijzen”, aldus Refinitiv-analisten.

Analisten van Engie EnergyScan zeiden dat de daling van de gasprijzen op de Aziatische markt, als gevolg van de daling van het Chinese verbruik, ook een sterke neerwaartse druk heeft uitgeoefend op de Europese markten.

De voorspellingen voor milder weer begin december waren een andere bearish driver voor de markt, aldus analisten.

Sterke niveaus van windopwekking drukten ook de prijzen, aangezien een hoge windproductie doorgaans de vraag naar gas van elektriciteitscentrales vermindert.

Het piekvermogen van windenergie werd voorspeld op ongeveer 18 gigawatt (GW) voor dinsdag en 15,5 GW op woensdag, op een totale gemeten capaciteit van ongeveer 20 GW, zo blijkt uit Elexon-gegevens.

Het Nederlandse day-ahead contract steeg met 22,50 euro tot 75,50 euro per megawattuur (MWh), terwijl het Nederlandse benchmarkcontract voor de eerste maand met 5,45 euro steeg tot 117,25 euro/MWh.

“De prijzen zijn vanmorgen weer aan het herstellen. Het 5-daagse gemiddelde zou echter weerstand moeten bieden, aangezien de fundamentele factoren in Europa en Azië een groter herstel niet rechtvaardigen”, aldus analisten van Engie EnergyScan.

READ  Kopbal Van Dijk verzekert eerste plek voor Oranje in Nations League-groep

De gasstromen in oostelijke richting via de Yamal-Europa-pijpleiding naar Polen vanuit Duitsland zijn dinsdagochtend afgenomen, terwijl de gasstromen vanuit Rusland naar Europa via Oekraïne stabiel bleven.

Op de Europese koolstofmarkt daalde het benchmarkcontract met 0,79 euro tot 76,70 euro per ton.
Bron: Reuters (Rapportage door Bozorgmehr Sharafedin; redactie door Nina Chestney)