maart 28, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Blijven zoeken naar meer maatregelen, zegt de Nederlandse premier na 9e sanctiepakket tegen Rusland

De Europese Unie schraapte moeizaam het negende pakket sancties tegen Rusland bij elkaar. Premier Mark Rutte is “een groot voorstander” van het blijven zoeken naar nieuwe strafmaatregelen tegen het land dat Oekraïne binnenviel, zei hij na de EU-top in Brussel.

De EU straft nog eens bijna 200 personen en organisaties voor hun aandeel in de oorlog tegen Oekraïne. Drie andere banken, mijnbouw en Russische propaganda zullen ook worden getroffen.

De nieuwe strafmaatregelen omvatten het Russische leger, de defensie-industrie en politieke partijen. Tegoeden die ze in de EU hebben, worden bevroren en Europeanen mogen geen zaken meer met hen doen. Hetzelfde lot zal tientallen andere ministers, parlementariërs, gouverneurs en militaire officieren treffen.

De EU zal ook investeringen in Russische mijnbouw verbieden en de verkoop van drones en andere oorlogsbenodigdheden aan Rusland verder beperken. Ook wil de Europese Commissie vier Russische zenders uit de lucht halen omdat ze propaganda zouden verspreiden.

De negende reeks strafmaatregelen voor het aanhoudende Russische geweld in Oekraïne is “een klein sanctiepakket”, merkte Rutte op. “Het is niet erg hard.” Maar hij wil het niet kleineren, want “het is het negende pakket, dus natuurlijk zijn de grote dingen gebeurd.” De EU “begint ook op stoom te raken.”

Toch “moet je blijven zoeken naar wat je nog meer kunt doen”, benadrukte Rutte. “Op weg naar misschien – je weet het niet – een tiende pakje, een elfde pakje.”

De maatregelen die de EU donderdag heeft afgesproken, zijn op dit moment het hoogst haalbare, aldus de Nederlandse premier. Volgens hem hebben ze niets achtergehouden voor het geval bijvoorbeeld Rusland het geweld intensiveert.

READ  Dit kochten Nederlandse shoppers in 2021

Het duurde lang voordat de EU-leiders het eens werden over de sancties. Polen en Litouwen vonden dat ze niet ver genoeg gingen en telden te veel uitzonderingen. Zo onderhandelde Nederland over ruimte voor de haven van Rotterdam om kunstmest te vervoeren, die van vitaal belang zijn voor het door honger geteisterde Afrika.

De EU-landen zijn het donderdagavond eens geworden. Vrijdag worden de maatregelen officieel afgestempeld.