juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bijna één op de vijf Nederlanders ging vorig jaar niet op vakantie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat één op de vijf inwoners van Nederland vorig jaar niet op vakantie is gegaan. Het aantal thuisgebleven Nederlanders van 15 jaar en ouder is opnieuw licht gedaald. In 2022 gaat één op de vijf inwoners van Nederland niet op vakantie.

In 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, bleef bijna een derde thuis vanwege reisbeperkingen. Het aantal niet-vakantiedagen begon vanaf 2021 weer te dalen, maar blijft hoger dan de 18,5 procent van vóór de pandemie in 2019.

Een derde van degenen die vorig jaar thuisbleven, zei dat dit kwam omdat ze niet op vakantie wilden. Gezondheid, het niet kunnen betalen, gebrek aan tijd vanwege werk, studie of gezinsverplichtingen zijn veelvoorkomende redenen. Thuisblijven uit veiligheidsoverwegingen was de meest genoemde reden om niet op vakantie te gaan.

Ouderen gaan niet vaker op vakantie dan jongeren. Van de 75-plussers geeft 44 procent aan het afgelopen jaar geen vakantie te hebben genomen, tegenover 12 procent van de 15- tot 25-jarigen. Gezondheid is voor ouderen de belangrijkste reden om thuis te blijven.

Ook inkomen speelt een rol. Van degenen met de laagste inkomens ging 38 procent niet op vakantie, vergeleken met 8 procent van degenen met de hoogste inkomens. Mensen uit eenpersoonsgezinnen of eenoudergezinnen gaan minder vaak op vakantie dan mensen uit andere gezinstypes.

In 2023 gingen inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder gemiddeld 2,5 keer op vakantie. In totaal 37,6 miljoen vakanties.

READ  Minister van Handel bespreekt investeringen met Nederlandse en Franse bedrijven