april 1, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Biden ontmoet de Nederlandse premier te midden van een geschil over chips

WASHINGTON, 17 januari (Reuters) – President Joe Biden heeft dinsdag een ontmoeting gehad met de Nederlandse premier Mark Rutte, een dag nadat de Nederlandse topfunctionaris zei dat Nederland niet zomaar nieuwe Amerikaanse beperkingen op de export van technologie voor het maken van chips naar China zal accepteren.

Minister van Handel Liesje Schreinemacher sprak zondag in het televisieprogramma Buitenhof voorafgaand aan Rutte’s Oval Office-ontmoeting met Biden, waar hij naar verwachting zou praten over het exportbeleid.

Biden vertelde Rutte dat hij ernaar uitkeek om manieren te bespreken om de toeleveringsketen te versterken terwijl hij de premier verwelkomde in het Witte Huis. Biden bedankte Rutte ook omdat hij “heel erg standvastig” was in zijn steun aan Oekraïne.

Rutte zei dat Nederland heeft besloten om nog eens 2,5 miljard euro ($ 2,70 miljard) uit te geven aan de ondersteuning van Oekraïne, een aankondiging die de regering eerder deed. Nederland overweegt samen met Duitsland en de Verenigde Staten Patriot-raketsystemen naar Oekraïne te sturen, meldt Bloomberg dinsdag.

De twee leiders zullen naar verwachting verdere steun aan Oekraïne bespreken, “evenals verdere samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid en versterking van de bilaterale handelsrelatie”, aldus een Nederlandse verklaring.

De Verenigde Staten hebben in oktober ingrijpende maatregelen genomen om het vermogen van China om zijn eigen chips te maken te belemmeren, en Amerikaanse handelsambtenaren zeiden destijds dat ze verwachtten dat Nederland en Japan binnenkort soortgelijke regels zouden invoeren.

Het grootste bedrijf van Nederland is ASML Holding, een belangrijke leverancier aan de halfgeleiderindustrie.

Rutte zei vrijdag tegen verslaggevers dat hij geen druk voelt vanuit Washington om meer beperkingen op te leggen aan de export van halfgeleiders naar China.

READ  Nederlandse Gezondheid Min. zegt dat het mogelijk is dat alle Covid-regels binnenkort verdwijnen

“Dit is een terrein waarop we een wereldspeler zijn en we kunnen daar discussies over voeren zonder meteen te spreken in termen van … van ‘onder druk gezet worden’. Zo ervaar ik het helemaal niet”, zei hij. ($1 = 0,9267 euro) (Reporting Door Steve Holland Editing door Tomasz Janowski)