september 23, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bezoekers vangen zeldzame glimp op van dolfijn in James River bij Dutch Gap

CHESTERFIELD COUNTY, Va. (WRIC) — Een man uit Petersburg ving eerder deze week een zeldzame waarneming van een dolfijn tijdens het vissen in het Dutch Gap Conservation Area.

Op woensdagochtend 6 juli ging Eric Harper voor het eerst in acht jaar vissen bij de Boat Landing bij het Dutch Gap Conservation Area. Op deze dag was hij verrast toen hij een zeezoogdier in de zoetwaterrivier aantrof, en hij realiseerde zich al snel dat het een dolfijn was.

“Ik heb nog nooit een dolfijn gezien, behalve in Virginia Beach. Dus om er hier een te zien, overrompelde het me volledig. Daarom dacht ik de eerste twee keer dat hij doorbrak, dat ik struikelde, ik dacht dat er iets mis was,’ zei Harper.

Hij legde de waarneming snel vast en vroeg andere bezoekers of ze het zeezoogdier ook zagen. Toen hij thuiskwam en een video aan zijn vrouw liet zien, kon ze niet geloven dat hij de dolfijn niet alleen zag, maar ook op camera vastlegde.

David Malmquist, de directeur van nieuws- en mediadiensten aan het Virginia Institute of Marine Science in Gloucester Point, Virginia, bevestigde dat wat Harper zag in feite een dolfijn was op basis van het blaasgat en de grootte en vorm van zijn rugvin.

Het Dutch Gap Conservation Area ligt op ongeveer 80 mijl afstand van de Chesapeake Bay, waar dolfijnen vaak worden waargenomen.

Een dolfijn waargenomen in de James River nabij het Dutch Gap Conservation Area. Krediet: Bill Draper

Mark Battista, een natuuronderzoeker in Chesterfield County, vertelde 8News dat het ongehoord is om in dit gebied een dolfijn te zien.

Harper en andere bezoekers hopen dat mensen na het ervaren van deze waarneming van dolfijnen zich meer bewust zullen zijn van hun omgeving wanneer ze een natuurlijke habitat betreden.

“Houd er rekening mee dat er mogelijk andere wezens uit de zee zijn opgekomen,” zei Harper.