maart 21, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amerikaanse cryptocurrency exchange Coinbase registreert bij De Nederlandsche Bank

Het Amerikaanse cryptocurrency handelsplatform Coinbase is officieel geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Sinds het voorjaar van 2020 zijn bedrijven die cryptovalutadiensten aanbieden in Nederland verplicht zich te registreren bij de centrale bank. Coinbase noemde zichzelf de eerste grote internationale speler in de crypto-industrie die het Nederlandse registratieproces voltooide.

DNB heeft de registratieplicht voor cryptobedrijven ingevoerd als middel om witwassen en het gebruik van cryptovaluta om terrorisme te financieren tegen te gaan. Bedrijven moeten bij de aanvraag kunnen aantonen dat ze voldoen aan de wetgeving op het gebied van sancties en witwassen.

Bedrijven riskeren boetes als ze in Nederland diensten verlenen met betrekking tot cryptocurrencies, zoals bitcoin, Ethereum of Tether, voordat ze zich registreren. Zo kreeg Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, afgelopen zomer een boete van 3,3 miljoen euro omdat het in Nederland actief was zonder de verplichte registratie.

Dat Coinbase zich heeft aangemeld bij DNB betekent niet dat het platform wordt gecontroleerd op zaken als financiële stabiliteit of risico’s. Ook de Autoriteit Financiële Markten zal geen toezicht houden op Coinbase. Het Amerikaanse bedrijf benadrukt daarom dat consumenten geen specifieke bescherming krijgen tegen verliezen door cryptohandel.

READ  Dutch Ace wil meer goud voordat hij met pensioen gaat