februari 4, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Afghanistan: beveiligers Nederlandse ambassade op de vlucht voor Taliban

Beveiligers die voor de Nederlandse ambassade in Kabul werkten, vrezen voor hun leven. Ze hebben de Nederlandse evacuatielijst niet gehaald en leven nu op de vlucht of ondergedoken voor de Taliban, vertellen drie bewakers die meer dan tien jaar voor de Nederlandse ambassade hebben gewerkt. RTL Nieuwsdie in het artikel pseudoniemen gebruikten in plaats van hun echte namen.

“Ik heb 12 jaar voor de Nederlandse ambassade gewerkt”, zegt Ahmad. “Er is ons beloofd: we nemen je mee.” Maar Nederland hield zich niet aan die belofte, zei hij. Schoonmakers van binnenuit de ambassade werden geëvacueerd, maar de bewakers bleven achter.

Ahmad werd op een dag op weg naar huis aangevallen door iemand met een bajonet. “Ik werd aangevallen en met de bajonet verbonden.” In het ziekenhuis kwam hij weer bij bewustzijn. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet. Nu zit hij ondergedoken.

Ook Mohammed, die 14 jaar voor de Nederlandse ambassade werkte, leeft ondergedoken. “Op een dag was ik niet thuis. Ze namen mijn vader mee en martelden hem. Hij is nu weer thuis, maar ik woon er niet meer. Ik woon nu soms bij vrienden en soms ergens anders.”

Abdul, die 13 jaar voor de Nederlandse ambassade werkte, verhuist om de paar maanden, vertelde hij aan RTL. Hij weet niet wat er zal gebeuren als de Taliban hem vinden. Hij bedekt zichzelf van top tot teen elke keer dat hij het huis verlaat. “Elke keer als ik tegen mijn familie zeg: als ik niet terugkom, hebben de Taliban me te pakken.”

READ  Nederlands parlement stemt voor oprichting speciaal tribunaal voor Russische misdaden tegen Oekraïne - JURIST

Volgens de Nederlandse regering werden de bewakers niet geëvacueerd omdat ze niet rechtstreeks gecontracteerd waren met de ambassade. Nederland huurde hen in via een tussenpersoon.

“Maar dat is geen onderscheid dat de Taliban maakt”, zegt Sara de Jong, een Afghanistan-expert aan de Universiteit van York in het Verenigd Koninkrijk, tegen de omroep. “Het maakt hen niet uit of je direct of indirect onder contract stond. Hun kaart heeft gewoon de Nederlandse vlag.”

De beveiligers werkten ook in de open lucht, soms verdedigden ze de Nederlandse ambassade tegen de Taliban zelf. “Ze stonden de hele dag midden op straat met zware wapens om de ambassade te verdedigen”, aldus De Jong. “Het is goed dat schoonmakers zijn geëvacueerd, maar ze werkten binnen en buiten het zicht. Het is laakbaar dat de bewakers achterblijven.”

De drie bewakers die RTL Nieuws sprak, zeiden spijt te hebben dat ze voor Nederland hebben gewerkt. ‘We hebben goed werk voor je gedaan,’ zei Amhad. “Dag en nacht. We gingen ervan uit dat u ons op een dag ook die dienst zou bewijzen.”