mei 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse pro-boerenpartij vuurt de anti-establishment stemming aan Nederland

Het oud Hollandse woord noaberschap duidt een landelijke verwantschap aan waaronder boeren elkaar zouden helpen in geval van een ramp.

Nu wordt het concept van naburige verwantschap in Nederland nieuw leven ingeblazen door een politieke partij genaamd de BoerBurgerBeweging (BBB) ​​- wat Boer-Burgerbeweging betekent – die steeds meer aandacht krijgt in het “kleine land dat voedt de wereld”.

Landbouwhuisdieren zijn verantwoordelijk voor a significant hoeveelheid vervuiling, maar weinig landen hebben durfde aan te pakken het probleem. De sterke terugslag tegen de plannen van Nederland om de veestapel radicaal te verminderen – en de opkomst van de partij BBB – heeft weinig gedaan om de angsten van politici weg te nemen.

Bij de provinciale verkiezingen van volgend jaar, die ook beslissen over de vertegenwoordiging in de Nederlandse senaat, of Eerste Kamer, stelt de BBB meer dan 300 kandidaten op in alle 12 provincies. In recente peilingenstaat de partij op de vierde plaats van de 17 leidende partijen in Nederland.

Maar de snelle opkomst van een pro-boerenpartij, in een land waar Wanhopige pogingen zijn aan de gang om de vervuiling door de veehouderij terug te dringen, illustreert een politieke ontwikkeling die elders zou kunnen worden herhaald, zeggen waarnemers. Namelijk een beweging die zegt op te komen voor gewone mensen, ver van het machtscentrum, wiens aantrekkingskracht verder gaat dan de landbouwsector.

In de versplinterde Nederlandse politieke arena, waar vertrouwen in politici op een dieptepunt staat, maakt de centrumrechtse BBB veel ophef als “de stem van en voor het platteland”.

Drie jaar geleden voerde de partij vooral campagne voor omstreden Nederlandse boeren tegen plannen om te sluiten honderden fabrieksboerderijen om emissies te verminderen die schadelijk zijn voor door de EU beschermde natuurgebieden. Terwijl de hervorming van de komende “stikstofwet” is nog steeds het primaire doel, heeft BBB’s leider en enig parlementslid Caroline van der Plas zichzelf gepositioneerd als een stem voor de behoeftigen.

READ  Nederlanders verlengen verblijfsvergunning niet voor niet-Oekraïenen die oorlog ontvluchten – EURACTIV.com

“Noabershap is onze kernwaarde”, zei Van der Plas afgelopen weekend op de jaarvergadering van de partij in het Gelderse Nijkerk. “Twee jaar geleden, op 17 oktober 2020, stonden we hier op dezelfde plek met 26 mensen op de kandidatenlijst. Nu zijn er meer dan 10.000 leden. We willen een stabiele, gevestigde partij zijn – en ik denk dat we dat al zijn.”

Caroline van der Plas, oprichter van de partij en enig parlementslid. Foto: Martin Bertrand/Alamy

Ze denkt dat de BBB acht zetels in de 75 zetels van de Nederlandse senaat kan behalen, en het grootste stemaandeel in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant “en misschien Zeeland” bij de provinciale verkiezingen in maart, die zullen bepalen of de partij kan torpederen de “stikstofwet” in de senaat. De Nederlandse overheid wil de uitstoot van stikstof in 2030 met 50% verminderen.

“Er gaan zoveel dingen mis”, zegt ze tegen The Guardian. “In het buitengebied hoor je vaak dat er in Den Haag geen oog is voor de menselijke maat en de kleine dingen die op het platteland zo belangrijk zijn.”

Henk Vermeer, mede-oprichter en secretaris van de BBB, zegt dat de can-do spirit en het gebrek aan cynisme van de partij een snaar hebben geraakt. “Zoals altijd is het bij de Provinciale Statenverkiezingen een soort referendum over wat mensen van de landelijke regering vinden. Veel mensen zijn niet blij met de gevestigde partijen. We maken kans op veel extra stemmen.

READ  Nederlandse firma Gasunie stelt 7 bcm LNG veilig voor nieuwe terminal – EURACTIV.com

“Uit marktonderzoek blijkt dat een kwart van onze zetels afkomstig is van mensen die niet eerder hebben gestemd. Het is omdat wij, en Caroline, het zeggen zoals het is, in duidelijke taal die gericht is op oplossingen. Mensen begrijpen dat we hun pijn voelen”, zegt hij.

De partij piekte in de peilingen in juni, toen protesten van boze boeren tegen dreigende sluitingen werden over de hele wereld gemeld.

Sander Nieuwkerk, een senior onderzoeker bij Ipsos die heeft geanalyseerd Volgens BBB’s had de partij ook steun gekregen van anti-establishment en gevestigde centrumrechtse partijen. “Begin dit jaar stonden ze gestaag rond de zeven [seats]. Maar vanaf het moment dat de stikstofcrisis echt groot werd, begon het feest echt te groeien”, zegt hij.

“We zagen ook dat mensen die zich in het algemeen ontevreden voelden over de politiek, aangetrokken werden door de BBB. De boerenprotesten kregen inderdaad soms gezelschap van de anti-establishmentbeweging, en dat zie je terug in de peilingen.”

Asher van der Schelde, van I&O Research, zegt dat de partij wordt gezien als een reële kans om te regeren in een toekomstige coalitie, in tegenstelling tot extreemrechtse partijen zoals de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, waar anderen zich niet bij zouden aansluiten.

“Kiezers die afkomstig zijn van rechtse partijen als PVV en Forum [for Democracy] zie BBB als een no-nonsense partij die ook realistisch is en op een gegeven moment in de regering zou kunnen zitten, terwijl PVV en Forum daarvan uitgesloten zijn”, zegt hij.

Nederlandse parlementsleden tijdens een boerenprotest tegen het plan om de stikstofuitstoot te verminderen in Stroe, Nederland, op 22 juni.
Nederlandse parlementsleden tijdens een boerenprotest tegen het plan om de stikstofuitstoot te verminderen in Stroe, Nederland, op 22 juni. Foto: Sem van der Wal/EPA

Maar opiniepeilers aarzelen om de uitkomst van de verkiezingen van volgend jaar te voorspellen, omdat veel ervan afhangt of stikstof bovenaan de nieuwsagenda staat.

Eerder deze week waren boeren in Overijssel weer in het nieuws protesteren over een boete die de provincie uitdeelt aan een boerenbedrijf wegens overschrijding van de stikstofgrens, terwijl boeren aangeven dat er nog geen andere mogelijkheden zijn.

Tom van der Meer, hoogleraar politicologie en mededirecteur van de Nederlandse Kamerverkiezingsenquête aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat grote schommelingen in de peilingen en nieuwe partijen niet ongewoon waren in het systeem van evenredige vertegenwoordiging.

“Er zijn veel voorbeelden van (oppositie)partijen die snel stegen in de peilingen, om vervolgens voor de volgende verkiezingen uit te doven”, zegt hij tegen The Guardian.

Ingrid de Sain, melkveehoudster uit Schellinkhout die aan het hoofd staat van de BBB-lijst in Noord-Holland, weet niet of ze haar boerderij kan doorgeven aan haar oudste dochter gezien de regeringsplannen om de veestapel drastisch te verminderen.

“Ik sta om Noord-Holland een stem te geven die gehoord zal worden”, zegt ze. “Dit is alles voor ons.”

U kunt ons uw verhalen en gedachten sturen via [email protected]