mei 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dakwandeling Nederlandse haven toont toekomst na klimaat

Rotterdam staat bekend om zijn architecturale durf in de decennia nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd platgegooid, en is zelf een soort pionier voor Nederland, dat slechts zo'n 1,8 procent van zijn dakoppervlak gebruikt.  - AFP-foto

Rotterdam staat bekend om zijn architecturale durf in de decennia nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd platgegooid, en is zelf een soort pionier voor Nederland, dat slechts zo’n 1,8 procent van zijn dakoppervlak gebruikt. – AFP-foto

zondag 12 juni 2022 7:54 MJT

12 JUNI – Nu een van ’s werelds meest dichtbevolkte landen worstelt met klimaatverandering, gaan de Nederlanders de daken op.

Een organisatie in de havenstad Rotterdam heeft een skywalk gebouwd die de daken van het winkelgebied in de binnenstad met elkaar verbindt om te laten zien hoe de toekomst eruit zou kunnen zien.

Van dorp tot voedselteelt en opslag van regenwater, de vereniging “Rooftop Days” laat zien hoe de ongebruikte ruimte van Europa’s grootste haven kan worden ontsloten.

“We willen mensen laten ervaren hoe fijn het is om op een dak te zijn en welke ruimte we daar boven de stad hebben”, zegt Dakdagen-directeur Leon van Geest tegen AFP.

“We benutten slechts drie procent van het volledige potentieel van de platte daken die we hier in onze stad hebben.”

De feloranje skywalk loopt zo’n 600 meter (1.969 voet), met een adembenemende “luchtbrug”-sectie die het World Trade Center van de stad verbindt met een warenhuis, op 29,5 meter boven straatniveau.

De wandeling, die open is tot 24 juni, omvat ook windturbines, zonnepanelen, kunstgalerijen en een drone-landingsplatform.

Als het stadsbestuur in de toekomst goedkeuring geeft voor een volledig dakdorp, zal dit naar verwachting ook gewassen en tiny houses bevatten die zijn gebouwd van duurzame materialen.

‘Unieke kans’

READ  Uitgebreide Nederlandse waakhond vindt tariefregels Apple App Store concurrentiebeperkend

Met ongeveer een derde van zijn land onder een zeeniveau dat elk jaar hoger kruipt, is Nederland een wereldleider geworden op het gebied van aanpassing aan klimaatverandering.

De urgentie is nog groter voor de Nederlanders, aangezien de 17 miljoen inwoners van het land, na het kleine Monaco, Vaticaanstad, Malta en San Marino, in het dichtstbevolkte land van Europa worden geperst.

Rotterdam staat bekend om zijn architecturale durf in de decennia nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd platgegooid, en is zelf een soort pionier voor Nederland, dat slechts zo’n 1,8 procent van zijn dakoppervlak gebruikt.

Het transformeren van de stad kan tientallen jaren duren, maar Van Geest zegt “ervan overtuigd te zijn dat dit werkelijkheid zal worden”.

Naarmate de Nederlandse bevolking steeds meer verstedelijkt, “wordt ruimte een zeldzaam goed in de stad, dus zullen we het dak moeten exploiteren”, voegde hij eraan toe.

Rotterdammers genieten van de verandering van perspectief.

“Het is een unieke kans om Rotterdam van een grotere afstand te zien”, beaamt de 69-jarige inwoner Harry Schouten.

‘Intensieve daken’

De “Rooftop Days” zijn al zes jaar aan de gang en de laatste belicht enkele van de meest succesvolle ideeën voor een klimaataangepaste toekomst.

Deze omvatten het “Rooftop Field”, een gebied van 1000 vierkante meter op de zesde verdieping van een gebouw dat groenten, fruit en eetbare bloemen verbouwt.

Oprichter Emile van Rinsum, directeur van het Rotterdams Milieucentrum, zegt dat zijn organisatie het veld bijna 10 jaar geleden heeft aangelegd op het dak van het gebouw waar hun kantoren zijn gevestigd.

READ  CDC voegt 2 bestemmingen toe aan de categorie 'hoog' risico voor reizen

“Het is heel leuk” om een ​​paar trappen verwijderd te zijn van zo’n groene ruimte in het hart van de tweede stad van Nederland, zei hij.

Een van de belangrijkste doelen is het opslaan van water, aangezien klimaatverandering de seizoensgebonden regenval steeds onvoorspelbaarder maakt.

“Op dit dak kunnen we nu al 60.000 liter water opslaan”, zegt Van Rinsum.

Een deel van de producten die daar worden verbouwd, wordt geleverd aan eetgelegenheden in Rotterdam, terwijl een restaurant vlakbij het veld “erg populair” blijkt te zijn.

“We noemen het ‘intensieve daken’ waarop je kunt lopen of bijvoorbeeld voedsel kunt verbouwen zoals wij dat doen, en dat is heel belangrijk voor een stad”, zegt hij. – ETX Studio