Vrijgelaten man na brand historische kathedraal Nantes opnieuw gearresteerd NU

Vrijgelaten man na brand historische kathedraal Nantes opnieuw gearresteerd NU

De man die op zaterdag 18 juli werd gearresteerd op verdenking van brandstichting in de historische Saint-Pierre-et-Saint-Paul-kathedraal in Nantes, werd deze zaterdag opnieuw gearresteerd en voor het gerecht vastgehouden.

De man is op zondag 19 juli vrijgelaten en werd niet langer verdacht van betrokkenheid bij de brand, maar na technisch onderzoek is er nieuw forensisch bewijs gevonden voor brandstichting.

De man werd zaterdagmiddag opnieuw gearresteerd voor een nieuw verhoor en volgens De wereld ’s avonds voor een onderzoeksrechter gebracht wegens “materiĆ«le schade en vernieling door brand”

De 39-jarige man werkte meer dan vier jaar als vrijwilliger in de kathedraal en was verantwoordelijk voor het sluiten van de kerk op vrijdagavond. Volgens de politie waren er al enige onzekerheden over de man en zijn mogelijke relatie met de brand.

Hij kon alleen op zondag worden verhoord omdat de politie moeite had met het vinden van een tolk, de man heeft de Rwandese nationaliteit. Na de ondervraging werden de onduidelijkheden opgehelderd en werd de man vrijgelaten.

De autoriteiten gingen onmiddellijk uit van een mogelijke brandstichting, omdat de brand op drie verschillende plaatsen tegelijk uitbrak. Er zijn volgens de politie geen sporen van braken gevonden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken zei dinsdag dat de brand mogelijk per ongeluk is begonnen.

Het herstel van de kerk kan minimaal drie jaar duren

De restauratie van de historische vijftiende-eeuwse gotische kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul zal naar verwachting minimaal drie jaar in beslag nemen. De brand verwoestte in ieder geval een orgel en een schilderij uit de negentiende eeuw. De glas-in-loodramen aan de voorkant van de kathedraal werden ook gedood.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Toch lijkt de schade minder dan aanvankelijk werd gevreesd. De lokale autoriteiten konden woensdag niet zeggen hoeveel de restauratie van de kathedraal gaat kosten.

De brand in de kathedraal van Nantes woedde meer dan een jaar nadat een brand de beroemde Notre-Dame in Parijs verwoestte. Lokale media vergeleken de brand van zaterdag snel met die in Notre-Dame, maar dat was volgens de brandweer onterecht.

De historische kerk was tijdens bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog al gedeeltelijk verwoest. Een brand in 1972 veroorzaakte schade aan een groot deel van het dak. Na dertien jaar werd de kathedraal in Nantes definitief hersteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *