VN: Duizenden vluchtelingen sterven NU aan geweld door Afrika

VN: Duizenden vluchtelingen sterven NU aan geweld door Afrika

Duizenden vluchtelingen en migranten in Afrika worden met geweld gedood terwijl ze over het continent reizen. Seksueel geweld en misbruik zijn ook aan de orde van de dag. Dit staat in een rapport dat woensdag is gepubliceerd door de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) en het Mixed Migration Centre (MMC).

De meeste vluchtelingen zijn in hun land gevlucht voor oorlog, geweld en vervolging en zijn voorbestemd voor Libië. Vanuit dat Noord-Afrikaanse land wagen ze zich vaak aan de gevaarlijke tocht naar Europa in gammele boten.

In het rapport Tijdens deze reis maakt het niemand iets uit of je leeft of sterft bevatten beschrijvingen van de gruweldaden die migranten hebben ondervonden tijdens hun vlucht van West- en Oost-Afrika naar Noord-Afrika. De daders van het geweld zijn mensensmokkelaars, civiele milities en soms leden van de veiligheidstroepen van landen.

Nauwkeurige cijfers over het aantal slachtoffers ontbreken, aangezien er veel geweld plaatsvindt buiten het zicht van officiële instanties. Desondanks blijkt uit door het MMC verzamelde statistieken dat in 2018 en 2019 ten minste 1.750 Afrikanen zijn omgekomen tijdens hun vlucht over het continent. Meer dan een kwart van de doden was in de Sahara.


Tienduizenden Malinezen zijn opgevangen in vluchtelingenkampen zoals hier in Goudoubou in het naburige Burkina Faso. (Foto: UNHCR / Sylvain Cherkaoui)

‘Een op de drie vluchtelingen is slachtoffer van seksueel geweld’

Vluchtelingen die de reis door Afrika overleven, zijn vaak getraumatiseerd en hebben bij aankomst in Libië psychische problemen. Ze vertelden de onderzoekers dat ze getuige waren geweest van moord, marteling, dwangarbeid en andere vormen van buitensporig geweld.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Daarnaast zegt ongeveer één op de drie vluchtelingen slachtoffer te zijn van seksueel geweld. Dit zijn voornamelijk vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens lopen volgens de onderzoekers een groot risico.

Veel vluchtelingen die Libië bereiken en proberen de Middellandse Zee over te steken, worden onderschept door de Libische kustwacht. Vervolgens belanden ze in detentiecentra in Libië, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden en weer in aanraking komen met geweld en misbruik.

Volgens de UNHCR is het aantal vluchtelingen dat de detentiecentra binnengaat echter afgenomen en hebben de Libische autoriteiten beloofd mensen op andere, meer humane manieren te ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *