Verlies ASML neemt toe in AEX | Financieel

Verlies ASML neemt toe in AEX | Financieel

Rond 14.45 uur daalde de AEX-index met 1,7% tot 566,2 punten. De AMX ging van een verlies van 0,9% naar een vlakke positie op 774,8 punten.

In Londen (-1%), Parijs (-1,3%) en Frankfurt (-1,5%) daalde ook het verlies licht.

De Franse bedrijvigheid overtrof de verwachtingen voor juli, volgens de inkoopmanagersindex. De Duitse productiesector kromp voor het eerst in 19 maanden. In het VK daalden de detailhandelsverkopen volgens gegevens van IHS Markit / CIPS een stijging van 13,9%, de sterkste stijging in vijf jaar, ver boven de consensus (+ 8,3%).

China sluit Amerikaans consulaat in Chengdu

Maar investeerders bleven somber. Beurskoersen kelderden door het besluit van China om het Amerikaanse consulaat in Chengdu te sluiten. Peking reageert daarmee op de sluiting van het Chinese consulaat in Houston.

“China en Amerika voeren een nieuwe Koude Oorlog”, zegt vermogensstrateeg Richard Abma (OHV). “De vorige handelsovereenkomst tussen de twee landen werd als zeer belangrijk beschouwd. Maar de zogenaamde fase 2-handelsovereenkomst verdwijnt uit het zicht. Het is ook zorgwekkend dat de dollar zwakker wordt.” De valuta handelt op het laagste punt sinds Maart tegen de euro. ‘Als de valuta verder verslechtert, zullen Amerikaanse aandelen het moeilijk krijgen.’

De goudprijs bleef vandaag. Zilverprijzen stegen eerder deze week. ‘Dat is vaak een opmaat naar zwakkere aandelenmarkten’, waarschuwde Abma.

De Europese markten kwamen volgens investeringsbank MUFG ook onder druk te staan ​​vanwege de vrees dat een handelsovereenkomst tussen Londen en de EU zou mislukken.

De Amerikaanse aandelenmarkten openen naar verwachting vanmiddag 0,5% tot 1% lager. De beurzen in New York zijn donderdagavond gesloten 1,3% tot 2,3% in het rood.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

De 5-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties was op het laagste niveau ooit: 0,27%.

Galapagos en ASML dalen in AEX

In de AEX zat biotech Galapagos de grootste afdaler met een min van 5,5%. Betalingsdienstaanbieder Adyen gaf 4% in.

ASML gaf 5% op. De chipmachinefabrikant had teleurstellende berichten van zijn belangrijkste klant Intel. Hoewel de Amerikaanse chipmaker sterke cijfers voor het tweede kwartaal leverde, waren de verwachtingen voor het lopende kwartaal teleurstellend. Ook de uitrol van nieuwe chips is volgens Intel vertraagd.

Chip leverancier ASMI gedaald met 4,9%. Maaltijdbestelgroep Eet gewoon afhaalmaaltijden (-3%) was ook een opmerkelijke daling.

Prosus verloor 4,2%. De tech-investeerder heeft een minderheidsbelang in het Chinese internetconcern Tencent, dat vandaag 5% daalde op de beurs van Hong Kong als gevolg van de diplomatieke vete tussen China en de VS. Ook de tegenwind in de tech-sector heeft Tencent-aandelen geen goed gedaan.

KPN verloor 0,8%. Het telecomnetwerk heeft zijn vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie ingeschakeld voor eerste tests.

Bekend bovenaan Unileverna een zeer positieve reactie op de kwartaalresultaten van donderdag0,9% winst, Shell won 0,4% en DSM steeg 0,2%.

Signify wint bijna 4% na kwartaalcijfers

In de AMX zat Betekenen de ster met een winst van 7%. Door de overname van de Amerikaanse Cooper wist de verlichtingsproducent de omzetdaling in het tweede kwartaal te beperken. Exclusief de overname daalde de omzet met 22,5%. Signify behaalde een winst van € 81 miljoen op een omzet van € 1,5 miljard. De nettowinst was een jaar eerder € 50 miljoen. Bedrijf geeft geen verwachtingen voor heel 2020 vanwege corona-crisis. ING noemde het ‘een zeer sterk kwartaal’, met een omzetdaling die minder was dan eerder werd gevreesd door haar analist.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Chip leverancier Ijzer (-3,5%) was de grootste verliezer bij middelgrote fondsen. Biotech-bedrijf Pharming 2,4% werd afgeschreven.

Smallcapfonds Accell (-3,4%) behaalde in het eerste halfjaar een nettowinst van € 28,6 miljoen. De fietsfabrikant verwacht het hele jaar 2020 bedrijfswinst lager zal uitvallen dan in 2019. ING prees de sterke resultaten, vooral dat de omzet in juni met meer dan de helft steeg, ondanks teleurstellingen in de supply chain.

Technologiebedrijf Nedap (-2,5%) kende zijn verkoop ondanks de corona-crisis om bijna hetzelfde te houden in de eerste zes maanden van dit jaar. De winst viel wat lager uit. Ondanks de crisis zijn er volgens CEO Ruben Wegman ook kansen ontstaan. Nedap geeft geen prognose voor de rest van het jaar.

Handelaar in thee, kruiden en noten Amsterdam Commodities (Acomo) verhoogde de omzet en winst in de eerste helft van het jaar, ondanks de moeilijke omstandigheden als gevolg van de virusuitbraak. De vraag naar de producten waarin Acomo handelt bleef echter hoog en het bedrijf is ondanks de coronamaatregelen volledig operationeel gebleven. Het Acomo-aandeel was 1,8% meer waard.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws per e-mail ontvangen? Meld u nu gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *