Verkiezingsupdate: Trump's Corona Turning en hoe links is Joe Biden? | NU

Verkiezingsupdate: Trump’s Corona Turning en hoe links is Joe Biden? | NU

Welkom bij deze wekelijkse update voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november. Met deze week: Trump is grimmig over het coronavirus, progressieven en gematigden trekken Biden aan en een historicus maakt zich zorgen over de inzet van federale agenten in Portland.

Mijn naam is Matthijs le Loux. Voor NU.nl schrijf ik over buitenlands nieuws en rapporteer ik sinds 2014 over de Amerikaanse politiek. In deze update geef ik je een overzicht van het grote nieuws van de week, maar ik heb vooral te maken met minder in het oog springende ontwikkelingen en ‘zijpaden’ en ik deel feiten, interessante bronnen en korte analyses om je meer context te geven.

Het was weer een drukke nieuwsweek! We beginnen met de draai van president Donald Trump aan het coronavirus en bespreken vervolgens wat Joe Biden van plan is – en hoe hij de Obama-kaart donderdag op tafel heeft gelegd.

We zullen het nieuwsoverzicht deze week weglaten. Lees in plaats daarvan het gesprek dat ik eerder vandaag had met historicus Andrew Gawthorpe, die zich zorgen maakt over het harde optreden van Trump wet en ordeline-up in Portland en andere Amerikaanse steden. Ik bel regelmatig experts om van gedachten te wisselen over het nieuws. Er komt niet altijd een artikel uit, maar vaak nieuwe inzichten. Daarom deel ik graag zo’n chat met jou.

We eindigen met de Swingstate Spotlight, die deze keer focust op Texas (ja, echt waar).

Trump benadrukte plotseling de ernst van de pandemie

Tijdens een korte corona-briefing op dinsdag, de eerste sinds april, verscheen hij zonder anderen aan zijn zijde en week hij – opmerkelijk genoeg voor Trump – bijna af van zijn aantekeningen. Zijn boodschap was grimmig: de corona-crisis “zal waarschijnlijk verergeren voordat deze verbetert.”

De president had de Amerikanen een dag eerder gevraagd om een ​​gezichtsmasker te dragen in situaties waarin geen geschikte afstand kan worden gehouden. Hij beschreef het op Twitter als een daad van patriottisme. ‘En niemand is patriottischer dan ik, je favoriete president.’

Trump bagatelliseerde de ernst van de pandemie maandenlang en drong aan op heropening. In een interview met Fox nieuws op 19 juli beweerde hij dat het coronavirus zichzelf verlicht. ‘Het zal verdwijnen en dan krijg ik gelijk.’ Hij herhaald die dinsdag weer aan het einde van zijn corona-briefing, dus de vraag is of hij inderdaad van gedachten is veranderd.

De feestconventies worden dit jaar vreemde feesten

President Trump heeft donderdag aangekondigd dat het deel van de Republikeinse Nationale Conventie dat eind augustus in Jacksonville, Florida zal plaatsvinden, uitgesloten is, gezien de slechte corona-aantallen en de bijbehorende risico’s. Trump koos vorige maand voor die stad omdat de autoriteiten in Charlotte, North Carolina, hem geen massabijeenkomsten konden garanderen.

READ  Gemaakt van dik hout - NRC

Het is nog onduidelijk hoe de Republikeinen nu hun partijbijeenkomst vorm zullen geven. De Democraten hebben al aangekondigd dat hun nationale conventie in Milwaukee, Wisconsin, vrijwel virtueel zal zijn, maar er zijn nog steeds zorgen over de veiligheid van de kleinschalige fysieke bijeenkomst die ze nog steeds willen houden.


Voormalig president Barack Obama verscheen woensdag in een campagnevideo voor Joe Biden. (Foto: ProShots)

Hoe ver komt radicaal-links Joe Biden?

Momenteel gaat de verkiezingsupdate veel vaker over Donald Trump dan over zijn democratische tegenstander.

Kortom: Biden zit voorlopig op rozen. Hij heeft een aanzienlijke voorsprong in de peilingen, zowel nationaal als in de swingstaten. De Trump-campagne heeft geprobeerd hem op verschillende manieren aan te vallen. Maar geen van deze strategieën lijkt kiezers aan te spreken buiten de eigen aanhangers van Trump.

In relatieve stilte werken Biden en zijn team aan hun eigen strategie voor wanneer de campagne op volle kracht losbarst. Er moet met name een evenwicht worden gevonden tussen de wensen van de progressieve en gematigde vleugels van de Democratische Partij. Michelle Cottle uit The New York Times schreef een interessant verhaal over dat debat. Invoegen: hoe links is Biden?

U kunt de huidige campagnestrategie van Biden in één woord samenvatten: contrast. Dat werd donderdag in één duidelijk video van de ontmoeting tussen Biden en Obama. Het ziet er gelikt uit, maar het is niet erg spectaculair. Dat was natuurlijk precies de bedoeling. De twee mannen zaten op fauteuils aan weerszijden van het breedbeeld – Obama leunde achterover, gretig Biden voorover leunend – en besprak kalm de slag van Trump in hun ogen.


Federale agenten in ongemarkeerde uniformen staan ​​in de rij op een kruispunt in Portland. (Foto: Reuters)

Passende reactie op ‘anarchistische opstand’ of autoritaire verkiezingsstunt?

Trump ontketent autoritarisme op Amerikaanse steden – net op tijd voor de verkiezingen“. Dat is de kop van een opiniestuk van historicus Andrew Gawthorpe eerder The Guardian kwam donderdag solide binnen.

Gawthorpe schrijft dat de inzet van federale veiligheidstroepen in Portland en andere Amerikaanse steden als een “gewelddadig spektakel” essentieel is voor de campagnestrategie van Trump. Als je je nog steeds de aanloop naar de congresverkiezingen van 2018 kunt voorstellen, volgens de historicus, zijn ‘anarchisten Amerika in brand gestoken’ het nieuwe migrantenkaravaan. Ik stelde hem een ​​paar aanvullende vragen. (Tip: lees eerst zijn stuk voor meer context.)

READ  Gemaakt van dik hout - NRC

Andrew, het Amerikaanse leger, trok een lijn in het zand nadat hij de militaire politie tegen demonstranten rond Lafayette Square in Washington DC had ingezet. Dat ging te ver en dat zullen we niet meer doen, zei het Pentagon. De federale ‘aanvalskracht‘Portland bestaat uit troepen van verschillende federale instanties, zoals de immigratiepolitie (ICE) en de douane- en grenswachtdienst (CBP). Zijn er vergelijkbare grenzen aan wat ze bereid zijn te doen?

‘Het is moeilijk te zeggen of ze er een hebben rode lijn hebben. Waarschijnlijk wel, maar niet snel. De mensen aan de top worden benoemd door Trump. Hij is er niet in geslaagd de beroepstroepen te corrumperen, die traditioneel in staat zijn bepaalde waarden bij officieren en soldaten te indoctrineren. Paramilitaire troepen hebben leiders die alleen naar Trump luisteren en werknemers die niet dezelfde normen, waarden en training hebben als militair personeel. “

U pleit voor een ingrijpende hervorming van “de kolos die de Amerikaanse veiligheidsdiensten is geworden”, om te voorkomen dat toekomstige presidenten op een vergelijkbare manier geweld gebruiken. Wat moet er volgens jou worden gedaan?

“Als Trump verliest – wat ik verwacht op basis van de huidige cijfers – dan is het belangrijk om naar deze diensten te kijken. Vooral het CBP, dat in de jaren twintig werd opgericht puur om de grens te bewaken. Nu is het 2020 en we vragen ons af: waarom in godsnaam loopt CBP op Amerikaanse straten? De autoriteit van die dienst is uitgebreid – ze mogen opereren tot 160 kilometer van de grens, inclusief de zeegrens. van de Amerikanen, ongeveer 200 miljoen mensen, leven in een gebied dat daaronder valt, en het beperken van die kracht zou een heel goed begin zijn.

Bovendien moet ook de macht van een president binnen de uitvoerende macht van de regering worden overwogen. Neem de traditionele onafhankelijkheid van het ministerie van Justitie. Het wordt besproken onder Trump-loyalist William Barr. In zijn recente toespraken gebruikte de minister dezelfde retoriek als de president om verdeeldheid te zaaien: het verhaal dat de VS geteisterd wordt door wijdverbreide ongeregeldheden dat de oppositie Amerika probeert te vernietigen. “

In het debat over de inzet van federale wetshandhavers is er een vraag die plotseling weer urgent wordt: zal Trump aftreden als hij in november verliest van Biden?

“Ik heb lang gedacht dat hij de uitkomst nooit zal accepteren. Er is dan een spectrum aan mogelijke scenario’s. Enerzijds accepteert hij het niet, maar moet hij ermee stoppen en dan krijgt hij een show op Fox nieuws, waarin hij hierover blijft klagen. Aan de andere kant betwist hij de resultaten voor de rechtbank of weigert hij ronduit te vertrekken.

READ  Gemaakt van dik hout - NRC

Trump legt al een tijdje de basis. Hij accepteert de resultaten van de verkiezingen van 2016 nog steeds niet, houdt vol dat hij de populaire stem vervolgens gewonnen, en vraagtekens bij de betrouwbaarheid van stemmen per post.

Ik vraag me af of hij zal proberen een soort federale interventie te organiseren, zoals het delegeren van de zijne aanvalskracht naar stembureaus. Hij stuurde het naar Portland vanwege een federale misdaad, brandstichting en vandalisme voor een rechtbank. Hij kan stellen dat verkiezingsfraude ook een federale misdaad is. In werkelijkheid is het dan natuurlijk de bedoeling om bepaalde groepen te intimideren zodat ze niet stemmen. “


Voormalig Texas afgevaardigde en presidentskandidaat Beto O’Rourke spreekt tijdens een campagnestream-stream van partijgenoot Biden (Foto: ProShots)

Swingstate Spotlight: Texas. Texas?!

De ‘Lone Star State’ kiest sinds 1976 niet meer voor een Democraat. Trump won Hillary Clinton in 2016 met 9 procentpunten. Als je de gemiddelde Nederlander vraagt ​​een Republikeinse staat te noemen, rolt de naam Texas meestal van hun lippen.

Maar er gebeurt iets in Texas: Joe Biden staat in de peilingen bijna precies ontmoette Trump.

De trend naar ‘pessificatie’ van de staat is niet helemaal nieuw. Clinton verloor inderdaad 9 punten, maar dat was het beste resultaat voor een democraat sinds de jaren negentig. Beto O’Rourke kwam in 2018 opmerkelijk dicht bij de Republikein Ted Cruz tijdens de Senaatsrace (drie punten, het beste resultaat voor een democraat sinds 1988). Vooral hoogopgeleide blanke kiezers in de voorsteden keren zich steeds meer af van de Republikeinse Partij.

Het is de vraag of het voor Biden de moeite waard is om echt voor Texas te vechten. Campagne voeren is duur en tijdrovend, en een overwinning zou niet zo doorslaggevend zijn als overwinningen in de zes grote swing states – Arizona, Florida, Michigan, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin.

En dan dit …

Trump sprak woensdag Fox nieuws over een cognitieve test die hij zegt te hebben gedaan. Hij sprak in detail over een geheugenvraag: hij moest vijf woorden onthouden en ze regelmatig herhalen. Producent Louis La Roche hoorde er muziek in.

Fijn weekend!

Bedankt voor jullie aandacht en tot volgende week! Heeft u vragen over de Amerikaanse presidentiële race, een voorstel voor een onderwerp of andere opmerkingen? Stuur een mailtje naar [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *