Rechtbank Amsterdam: Poolse rechtbanken zijn niet langer onafhankelijk van de regering

Rechtbank Amsterdam: Poolse rechtbanken zijn niet langer onafhankelijk van de regering

Er bestaat al enige tijd bezorgdheid over de betrokkenheid van de Poolse politiek bij de rechtsstaat en de overdracht van rechters. De IRK schrijft dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het recht op een eerlijk proces in Polen sinds 2017 onder toenemende druk staan.

De IRK oordeelde in een zaak over een Poolse man die ervan verdacht werd 200 kilo soft- en harddrugs vanuit Nederland naar Polen te smokkelen. Er zal voorlopig geen uitspraak komen. De IRK vraagt ​​het Europese Hof van Justitie om het verzoek om hulp met spoed te behandelen. Dat kan drie tot vier maanden duren, vertelde persrechter Linde Dolfing aan de NOS.

In 2018 de IRK heeft al besloten om drie Poolse verdachten niet uit te leveren vanwege zorgen over de rechtsstaat.

Rechtszaken tegen rechters

In april beoordeeld aan het Europese Hof van Justitie dat Polen onmiddellijk maatregelen moet nemen om de werkzaamheden van de tuchtkamer van het Hooggerechtshof op te schorten. Deze kamer kan rechters straffen, maar bestaat uit rechters die zijn gekozen door een orgaan dat opnieuw is gekozen door het parlement dat wordt gedomineerd door de regeringspartij PiS.

Er lopen nu talloze rechtszaken tegen Poolse rechters, vooral tegen degenen die kritiek hebben geuit op de hervormingen van de Poolse rechtsstaat.

Onafhankelijkheid van de rechtsstaat was een hot topic bij de presidentsverkiezingen eerder deze maand:

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *