Polen wil zich terugtrekken uit een verdrag ter bestrijding van geweld tegen vrouwen

Polen wil zich terugtrekken uit een verdrag ter bestrijding van geweld tegen vrouwen

Polen is van plan zich terug te trekken uit de zogenaamde Istanbul-conventie. Dat heeft de Poolse minister van Justitie Ziobro aangekondigd. Het mensenrechtenverdrag van de Raad van Europa heeft tot doel geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestrijden.

Morgen zal de Poolse regering formeel het proces van terugtrekking uit het verdrag op gang brengen. ‘Het bevat elementen van een ideologie die wij als schadelijk beschouwen’, zei minister Ziobro. Volgens de Poolse regering zijn vrouwen de afgelopen jaren al voldoende beschermd als gevolg van hervormingen.

Afgelopen vrijdag demonstreerden duizenden mensen, voornamelijk vrouwen, in de Poolse hoofdstad Warschau en andere plaatsen in Polen tegen de plannen van de Poolse regering.

“Verdrag toont geen respect voor religie”

De conservatieve regeringspartij PiS is sterk verbonden met de katholieke kerk en heeft campagne gevoerd om de LGBTI-rechten in te perken. De partij richtte zich op traditionele normen en waarden, de Poolse familie en de Poolse identiteit. President Duda werd onlangs herkozen na een nipte verkiezingsoverwinning.

Volgens de Poolse regering toont het verdrag geen respect voor religie. Ook is de partij het niet eens met de eis om aandacht te besteden aan gendergerelateerde zaken op school.

Het verdrag is ondertekend door meer dan 40 landen. Nederland heeft het ook in 2015 geratificeerd. In het verdrag staat dat landen moeten werken aan het voorkomen van geweld tegen vrouwen en het beschermen van slachtoffers.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *