NVWA te traag: onderzoek naar misbruik slachterijen stopgezet

NVWA te traag: onderzoek naar misbruik slachterijen stopgezet

Het Openbaar Ministerie vermoedde drie slachthuizen voor het vervoeren en slachten van zieke dieren. Er zou ook frauduleus zijn geweest, waardoor het vlees van die zieke dieren was ontstaan in de winkels zou kunnen eindigen.

Onderzoek duurde ‘onredelijk lang’

De NVWA heeft in de drie slachthuizen onderzoek gedaan onder toezicht van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie. Omdat het onderzoek echter “onredelijk lang” duurde, werd het stopgezet. ‘Hoewel we weten dat er dingen zijn gebeurd die niet hadden mogen gebeuren’, vertelde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws.

In Nederland mag een strafrechtelijk onderzoek niet voor onbepaalde tijd duren. Een verdachte heeft het recht om binnen een ‘redelijke termijn’ te horen wat zijn straf is voor wat hij heeft gedaan. Over het algemeen is deze periode ongeveer 2 jaar. Het Openbaar Ministerie heeft de slachthuizen in 2018 onderzocht. In dat jaar één overvallen in een slachthuis in Hoogeveen.

‘We zijn hier niet tevreden mee’

Recentelijk zijn er meerdere gesprekken geweest tussen de officier van justitie en de NVWA om de NVWA aan te sporen tot een sneller onderzoek. Maar zonder resultaat. ‘Daar zijn we niet tevreden mee’, aldus de OM-woordvoerder. ‘We starten geen onderzoek om met niets te eindigen, omdat het veel tijd en energie kost.’

De NVWA kan nog niet zeggen waarom het onderzoek te traag is verlopen. ‘Die vraag onderzoeken we ook’, zegt woordvoerder Benno Bruggink. ‘We onderzoeken nu waarom het niet binnen die anderhalf jaar kon worden afgerond. En als we dat weten, gaan we ook maatregelen nemen.’

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

VVD-Kamerlid Helma Lodders is geschokt door deze gang van zaken. ‘Het kan niet zo zijn dat er straffeloosheid is door trage actie van de NVWA.’ Ze heeft Kamervragen gesteld en wil dat de minister dit ‘tot op de bodem’ gaat onderzoeken. ‘Als je niet genoeg tijd hebt om de informatie binnen twee jaar te verstrekken, dan moet er echt iets mis zijn.’

‘Niet acceptabel’

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt dat het ‘niet te rechtvaardigen is dat dit is gebeurd’. Dit was volgens het ministerie een strafbaar feit dat niet kan worden geaccepteerd. ‘Daarom was het belangrijk het onderzoek naar het vermoeden af ​​te ronden. Dergelijke schendingen van onze dierenwelzijnsnormen zijn immers onaanvaardbaar.’

Het ministerie: “Minister Schouten heeft aan de inspecteur-generaal van de NVWA aangegeven dat deze gang van zaken niet acceptabel is. De NVWA neemt maatregelen om het beheer te verbeteren en soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.”

Veel problemen binnen NVWA

De problemen bij middelgrote slachthuizen in Noord-Nederland hebben voor een crisis binnen de NVWA gezorgd. Medewerkers zijn al verhuisd luid de bel intern in 2016 over hoe zieke dieren naar de boerderijen werden vervoerd en daar werden geslacht. NVWA-keurmeesters die toezicht hielden op de bedrijven en hun leidinggevenden wisten van de misstanden, maar kwamen niet tussenbeide.

De problemen bij de afdeling Inspectie van de NVWA zijn vorig jaar bevestigd een onderzoeksrapport. De directeur van die afdeling en NVWA-topman Rob van Lint zijn inmiddels vertrokken. Van Lint kreeg binnen de dienst onvoldoende steun voor zijn plannen om de organisatie op orde te krijgen.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Naast het falende toezicht op slachthuizen zijn er binnen de NVWA nog meer problemen. Een mislukt ICT-project zorgde voor een verlies van tientallen miljoenen, verschillende onderdelen werken niet goed samen en ook het toezicht faalt andere sectoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *