NASA lanceert doorzettingsvoertuig voor het zoeken naar leven op Mars | NU

NASA lanceert doorzettingsvoertuig voor het zoeken naar leven op Mars | NU

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag met succes een raket gelanceerd met een voertuig dat de planeet Mars zal doorzoeken op tekenen van leven.

De robotauto genaamd Perseverance werd rond 7.50 uur lokale tijd (13.50 uur Nederlandse tijd) gelanceerd met een Atlas 5-raket vanuit Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. In februari 2021 moet het ruimtevaartuig Mars bereiken.

The Perseverence, een auto ter grootte van een robotauto, zoekt op Mars naar aanwijzingen of het leven ooit de planeet heeft geregeerd. De landingsplaats is een 250 meter diepe krater die 3,5 miljard jaar geleden een meer was en waar het risico op microbiologisch leven het grootst is.

De rover bevat een kleine helikopter die verkenningsreizen zal maken. Het voertuig zal ook apparatuur testen die kan worden gebruikt voor een bemande missie naar Mars. Zo wordt onderzocht of de grote hoeveelheden kooldioxide die op aarde aanwezig zijn, kunnen worden omgezet in raketbrandstof of zuurstof die door mensen kan worden gebruikt.

Het is de negende keer dat NASA een missie naar Mars heeft gelanceerd. Op het oppervlak van de rode planeet staan ​​al verschillende ruimteauto’s, zogenaamde ‘overvallers’. De bekendste hiervan is Curiosity, de bijnaam van het Mars Science Laboratory (MSL) dat NASA in 2012 naar de planeet stuurde. In hetzelfde jaar stuurde Curiosity foto’s naar de aarde waaruit bleek dat er op Mars water moet zijn geweest.

Drie ruimtemissies naar Mars in juli

De VS is het derde land dat in juli een onbemande ruimtemissie naar Mars lanceert. Afgelopen donderdag lanceerde China de Tianwen-1, een andere rover die op het oppervlak van Mars zal rijden. Als dat lukt, wordt China het derde land dat na Rusland en de VS op de planeet landt.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Op 19 juli begonnen de Verenigde Arabische Emiraten hun reis door de ruimte met de lancering van de Hope-satelliet. Met de satelliet willen de VAE de atmosfeer van Mars onderzoeken, evenals het weer en het klimaat op het hemellichaam. De UAE Hope Mission is de eerste interplanetaire missie die wordt uitgevoerd door een islamitisch land.

Dat is er deze maand drie lanceringen gepland zijn is geen toeval; Mars staat in deze periode gunstig ten opzichte van de aarde, en dat gebeurt maar eens in de 26 maanden.

Eigenlijk wilde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA deze maand ook een rover naar Mars sturen, maar deze missie moest met twee jaar worden voltooid uitgesteld. Technische problemen in de lander konden niet op tijd worden opgelost voor de geplande lanceringsdatum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *